Хотелиери и ресторантьори готвят протести заради срив в бранша

Ръководството на БХРА излиза с петиция за законодателни промени

Хотелиери и ресторантьори готвят протести заради срив в бранша. „На 20 януари Управителният съвет на Българската хотелска и ресторантьорска организация /БХРА/, председателите на регионални структури и собственици на обекти от цялата страна ще дойдат на заседание във Велико Търново. Целта на срещата е да се приеме обща петиция и да се начертае стратегията за протестни действия на заетите в бранша”, заяви пред „Труд” Петър Стефанов, председател на областната структура на БХРА във Велико Търново. По думите му ресторантьорите негодуват заради високата ставка на ДДС и административни произвол над малкия и среден бизнес.

„Той засяга заведения, ресторанти, нощни клубове, кафетерии и барове и др. обекти .Основните ни искания са за намаляване на бумащината и ставката на ДДС. В почти всички европейски страни ДДС върху хранителните продукти е по-нисък от този в България. Административният рекет съсипва бизнеса в този сектор”, изтъква Петър Стефанов.

Той споделя, че заведенията са обект на непрекъснати проверки.

„Данъчните ни третират ни като престъпници. За най-малкото нарушение затварят заведения. Случва се дори за непуснат касов бон за едно кафе. Ако тази практика продължи по този начин, до няколко месеца всички от бранша ще бъдат

принудени да фалират. Дребният и средният бизнес са задушени”, предупреждава Петър Стефанов.

Той уточни, че от БХРА настояват и за законови промени за регламентиране на бакшиша. Освен това искат и право на собствениците за персонални санкции на персонала за неиздаване на касови бележки.

„Действията ще започнат с поставяне на надписи „Протест” на заведенията и първоначално ще имат символичен характер. След това най-вероятно ще се стигне до затваряне на заведенията за един ден. Ако и това не даде резултат, предвиждаме организиране на масов протест в София и дори до дългосрочно затваряне на обектите”, допълни Петър Стефанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес