Хотелиери и ресторантьори започват символични протести

Снимка: Веселина Ангелова

Ръководството на БХРА внася декларация в МС и парламента с настояване за намаляне на ДДС на 5 % за бранша

Хотелиери и ресторантьори от цялата страна от 25 януари започват символични протести заради срив в бранша. Първоначално работещите в заведенията и туристическите обекти ще са с жълти жилетки в знак на недоволство. Действията ще започнат с поставяне на надписи „Протест” на заведенията и първоначално ще имат символичен характер. След това най-вероятно ще се стигне до затваряне на заведенията за един ден.

"Ако и това не даде резултат, предвиждаме организиране на масов протест в София и дори до дългосрочно затваряне на обектите. Организацията ни наброява над 3000 индивидуални членове. Над 400 000 души са заети в бранша. По 41 позиции плащаме данъци. Туризмът е дейност, която продава щастие, а ние сме убити от данъци", заявиха в понеделник във Велико Търново от ръководството на Българската хотелска и ресторантьорска организация /БХРА/.

Председателят Вени Петрова обяви решенията на организацията след среща на управителния съвет, на председателите на регионални структури и собственици на обекти от цялата страна. В старата столица се събраха представители на 36 структури на организацията. Сформиран е екип за преговори с 4 министерства и други държавни органи, пред които ще бъде представен пакет от мерки.

Ресторантьорите негодуват заради високата ставка на ДДС и административни произвол над малкия и среден бизнес. Те искат ДДС-то да бъде намалено на 5 %. Настояват за борба със сивия сектор и носене на персонална отговорност на работещи в бранша при нарушения. Искат категоризация на всички обекти, включително на "топла точка" и на кафе машините. От БХРА настояват и за законови промени за регламентиране на бакшиша.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес