Хотели и авиокомпании не връщат пари за почивки

Хотелите, дори в Италия, която е една от най-засегнатите страни от коронавируса, отказват да връщат пари на клиентите, платили за почивка там. Авиокомпаниите също отказват да връщат пари за билети. Това заяви Георги Рачев, зам.-председател на Асоциацията на туристическите агенции.

Хората платили за пътувания през май и юни трябва да продължат да плащат, защото няма форсмажорни обстоятелства. В момента туристите не знаят дали да доплащат вече резервирани почивки и ако се откажат какво се случва с платената сума, това трябва да се реши с общо европейско законодателство, посочи Рачев.

Някои клиенти се съгласяват да им се издадат ваучери от туристическите агенции за отлагане на пътуването след 1 година, това е вариант, каза още той.

Туристическият бранш е в срив. Затова от сектора искат помощ. Те предлагат държавата да поеме осигурителните вноски на работещите в туристическия бранш за 1 година от 1 април. Безлихвено отложено плащане на ДДС и местни данъци, са другите искания на бранша. 90% са анулирани събитийните прояви, а 75% стига спадът на резервациите за почивка, отчетоха от туристическите фирми. 60 на сто от тях ще трябва да съкратят работници.

Вече има затворени хотели, служителите са пуснати в неплатен отпуск или са съкратени, обясниха от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Сезонът на морето трябваше да започне, но масово се анулират резервации.

За Великден румънците, които вече са запазили почивки у нас масово се отказват от тях. Тези, които не са се отказали, изчакват да видят дали Румъния ще забрани пътуванията на румънците зад граница.

От Националния борд по туризъм настояват премиерът Бойко Борисов да сформира икономически щаб, който да изготви едногодишна програма за спасяване на двата най-засегнати от кризата сектора – туризма и транспорта. Те искат още да бъде свикан извънредно заседание на Комисията по икономическа политика и туризъм в НС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм