Хоуп Соло - Скандалджийката

От няколко дни доскорошният шеф на световния футбол Сеп Блатер се пържи на огъня на моралистите в един и същ казан с актьорите Кевин Спейси, Стиван Сегал и продуцента Харви Уеинстейн. Какво прави 81-годишният бивш президент на ФИФА в компанията на холивудските похотливци? При тях го накисна американската футболистка Хоуп Соло с разкритията: „Той ме хвана за задника...“

Ако се вярва на думите на Хоуп Соло, кротичкият на пръв поглед чичко Сеп й посегнал в Цюрих на церемонията по награждаването на най-добрите футболисти в света през 2013 г. Случката станала зад кулисите, преди двамата да излязат на сцената. Естествено, Блатер отрича да е играл непозволено с ръце в “наказателното поле” на брюнетката. Няма свидетели, нито пък видеозапис да покаже кой е крив и кой прав.

Не за първи път Хоуп Соло е в епицентъра на скандала. През цялата си изпълнена с отличия кариера “лъвицата” (по зодия) с вратарски ръкавици плонжира от една афера в друга.

От една страна успехите й като спортист будят възхищение. Двукратна олимпийска шампионка, световна шампионка и вицешампионка със 202 мача за САЩ в периода 2000-2016 г. Тя е първият вратар във футбола (за мъже и жени) със 100 “чисти мрежи” в националния отбор.

От друга страна поразяващата й уста непрекъснато я вкарва в неприятности и в жълтите хроники. Кулминацията дойде с публикуването на автобиографичната й книга, превърнала се в един от най-продаваните бестселъри в САЩ. Там футболистката шокира с признания, които не всеки би се осмелил да направи. Ето един пример.

Вратарката за първи път се сблъсква с полицията едва 6-годишна, когато родителите й се развеждат. Нейният баща, участник във Виетнамската война и редовен гост в районния участък, я “отвлича” в хотел за няколко дни. Майката подава жалба и таткото е арестуван отново. По-късно влиза трайно в затвора и когато излиза, се заселва като клошар в градския парк. След 10 години е следващата им среща, на която дъщеря и баща се помиряват.

Детството на Хоуп Соло е богато на такива екшън истории. Баща й - бездомник, майка й – алкохоличка, брат й - на косъм от изключване от училище. Пари вкъщата няма и за една бройка момичето да се сбогува с футбола. Но обича играта и тренира усърдно с финансовата помощ на съседи и близки. Дори изпуска абитуриентския си бал, за да играе важен мач.

Както повечето вратари, в началото Хоуп Соло играе нападател и вкарва гол след гол. Слага ръкавиците сравнително късно, когато се явява на проби в отбор, който има нужда от вратар. Бързо се превръща се в една от най-добрите на този пост и става титуляр в националния. На мондиала през 2007 г. в Китай пази до полуфинала срещу Бразилия, но треньорът Грег Райън изненадващо я оставя резерва и американките губят с 0:4. Хоуп Соло побеснява и яростно критикува селекционера, заради което е изключена временно от отбора, забраняват й да си вземе бронзовия медал на награждаването и я изпращат вкъщи с отделен самолет от тима.

Нещо подобно се случи и на олимпиадата в Рио през 2016-а, когато САЩ отпадна с дузпи срещу Швеция, а Хоуп Соло нападна съперничките с обвинения, че са “банда страхливки” и играят в глуха защита. МОК не вижда основания да я накаже, но американската федерация я изважда за шест месеца от националния. Оттогава тя не е обличала екипа на своята родина.

Скандалите са не само във футбола. В колежа Хоуп Соло разбива носа на съученичка, която опитва да й отмъкне приятеля. Признава, че се е целувала с друго момиче, защото то много настоявало. “През цялата си кариера се натъквам на гей съотборници и съм си казвала, че може би трябва да видя нещата от тяхна гледна точка – интересно е, но не толкова, че да ме накара да си променя живота”, коментира бойната дама.

Друга разказана от нея случка разкрива как по време на лагер с националния отбор тя бяга тайно от хотела и купонясва цяла нощ в Лас Вегас, но на следващия ден се явява навреме на тренировка. Това “упражнение” е познато на (почти) всички футболисти, но малцина си признават. Хоуп Соло обаче не се колебае да вади на бял свят скандални истории. Най-пресният пример е тази със Сеп Блатер.

 

За нея

Говори абсурдни неща

Обвиненията на Хоуп Соло към мен са смешни и абсурдни. Това, което говори, наистина е по-смешно и по-абсурдно дори от дузпата, която съдията свири в четвъртък за Швейцария срещу Северна Ирландия (б.р. - без да има никакво нарушение и игра с ръка) в баража за класиране на световното първенство.”

Сеп Блатер, бивш президент на ФИФА

Има прекалено голяма уста

Устата на Хоуп Соло е прекалено голяма. На олимпиадата в Рио нарече моите момичета банда страхливки, след като победихме с дузпи САЩ на четвъртфинала. Няма проблем да ни нарича страхливки, щом си печелим мачовете. Какво като играем с по-дефанзивна тактика? Важното е, че ние продължихме напред, а тя си замина вкъщи.

Пиа Сундхаге, бивш треньор на женския отбор на Швеция

Умишлено я забъркват в афери

Всеки се опитва да направи мозъчна дисекция на жена ми и коментира какво мисли и прави. Тя не е опитно зайче в ръцете на другите. Хоуп е спортист, който иска да се изявява и да побеждава. Влиза смело в конфликти и често става жертва на лов на вещици. Умишлено я забъркват в скандали. Аз я подкрепям във всичко.

Джерами Стивънс, бивш играч по американски футбол, съпруг на Хоуп Соло

Искаше розов екип като моя

Американката Хоуп Соло е отличен вратар. Действа смело и бързо, без да й мигне окото. Спомням си как на едно събитие разговарях с нея. Тя ми спомена, че много харесва моя розов екип, защото ми отива. Искаше да поръча в същия цвят и за себе си. Каза ми: „Едва ли друг мъж вратар ще реши да се облече в розово и да излезе на стадиона.” Аз отговорих, че ние, италианците, определяме модата.

Джанлуиджи Буфон, вратар на Италия

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена