Храна за космонавти дегустират в Музея на авиацията

Над 120 събития на 70 локации в Пловдив предлага афишът

Над 120 събития на повече от 70 локации в  града под тепетата предлага афишът на 13-ото издание на Нощта на музеите и галериите.

За първи път в своята история „Нощ Пловдив 2017” ще продължи цели 3 дни – от 15 до 17 септември, като вратите на всички музеи, галерии, ателиета , клубове и различни културни локации бяха отворени в петък вечер след 19 часа.  Акцентите в програмата са градските пространства и международната част от кураторската програма "Тук навсякъде". Част от нея е световната премиера на аудио-визуалния пърформънс "Liminal" на американката Мери Франк, който е свързан с реалната и виртуална архитектура на пространството. На открито на Лапидариума в Стария град ще могат да се гледат документалните късометражни филми от платформата „КинеДок“, на стълбите на Каменица пък – видеа от тийн платформата Reporteen. Желаещите ще могат да се включат и в Интерактивно – сетивната инсталация на Небет Тепе, подготвена от център „Алос“ или да се забавляват с представленията на „Цирк де ла Люлин“.

В Музея на авиацията освен да се запознаят с темата за Космоса избрани посетители ще могат дори да опитат „храна за космонавти”, специално приготвена за събитието. Посетителите тази година ще могат да участват и във виртуално пътешествие из някои от най-известните музеи в света благодарение на глобалната платежна система Visa. Притежателите на Visa Gold, Platinum и Infinite пък ще имат възможност да се включат в ексклузивни турове из пловдивски галерии и арт пространства. Публиката ще може да се наслади на изложбите на пловдивските студенти по изкуства от АМТИИ в ателиетата на Зеленото и Синьото училище в Стария град, които за първа година участват в НОЩ-та. Акцент в програмата е и изложбата „Зад вратите на трезора на ОББ” по повод 25-ата годишнина от основаването на Обединена българска банка. Тя се осъществява съвместно с Регионален исторически музей в Пловдив в ново, неотваряно досега крило на музея, където хората ще могат да се запознаят с историята на банковото дело в България чрез богатата колекция от предмети и документи. В съботната вечер на сцената на Античния театър  ще е концертът на Фортисимо, който, както всички събития в НОЩ-та, ще е с вход свободен. Вечерта ще предложи разнообразна програма и в пловдивските клубове, като ще завърши подобаващо с официалното Absolut парти, което вече няколко години дава ритъм на фестивала до малките часове.

Успоредно на 15 и 16 септември върви и "Малката нощ", която предлага множество работилници, където малчуганите  ще могат да се научат на графични и иконописни техники, да играят игри, да плетат и да се забавляват, да научават за иконописта, космическата архитектура, връзката между геометрия и изкуство, както и да развиват своите дигитални и предприемачески детски умения. На 17 септември програмата ще предложи следобедни уъркшопи, разходки в градското пространство със специална технология, която променя усещането за реалност и сетивните възприятия, още изложби и прожекции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България