Хранене за здраве по време на Великденските пости

Прекрасна възможност за пречистване на тялото, зареждане с енергия и сваляне на някой излишен килограм

При избор на неправилните храни е възможно да се постигне обратния ефект – повишена кръвна захар, чувство на отпадналост, напълняване

Полезни са растителни продукти с високо съдържание на белтъчини, за предпочитане са пълнозърнестите пред рафинираните култури, както и плодовете и сладките зеленчуци пред захарните изделия

Постенето е често срещана практика в много религии с една обща цел – пречистване на душата и тялото. В православното християнство има четири многодневни поста. Най-дългите са Великденските пости (40 дни). В този свещен период спазването на строг хранителен режим е от изключително значение. През първата седмица от поста хората се въздържат от всички месни храни, а след това се спира консумацията и на яйца, риба и млечни продукти. Следователно, през по-голямата част от Великденските пости хората консумират основно храни с растителен произход.

Храненето по време на пости е прекрасна възможност да пречистите тялото си, да се заредите с енергия и не на последно място - да свалите някой излишен килограм. Изследване, публикувано в британското списание за Обществено здраве „BMC Public Health”, показва понижено количество холестерол в кръвта и намаляване индекса на телесна маса при хората, които спазват православните пости и се хранят предимно с варива, пълнозърнести култури, зеленчуци и плодове. Все пак при избор на неправилните храни е възможно да постигнете обратния ефект – повишена кръвна захар, чувство на отпадналост, напълняване.

Изключването на всички храни от животински произход за продължителен период от време може да бъде много полезно, но и много рисково, най-вече защото животинските храни са основен източник на белтъчини в диетата на съвременния човек. Белтъчините са един от основните макроелементи в човешкото тяло, една от най-важните градивни частици на живата материя, чиито многобройни функции са свързани с растежа и енергията, регулацията на хормоните, имунната защита и др. Следователно по време на строгите пости е необходимо да намерим такива продукти, които да ни набавят необходимите хранителни вещества, да поддържат баланса в тялото и да ни зареждат с енергия.

Предлагам ви няколко съвета, които биха могли да ви бъдат полезни при избора на храни по време на постите, за да поддържате оптимално психическо и физическо здраве.

1. Яжте растителни продукти с високо съдържание на белтъчини. Сред най-богатите източници на растителен протеин са бобовите растения (фасул, леща, боб, едамаме), нахут (може да си го набавяте под формата на хумус), тофу (направено от соево мляко), ядки и семена. Но внимавайте с порциите – тези храни съдържат не само белтъчини, но и значително количество допълнителни калории под формата на мазнини и въглехидрати, които в излишък могат да се отразят не особено благоприятно върху фигурата ви.

2. Избирайте пълнозърнестите пред рафинираните култури. В днешно време магазините са пълни с обработени зърнени продукти, като в процеса на тяхната обработка се премахват значителна част от полезните вещества. При пълнозърнестите култури външният слой на зърната се запазва, а с него и много от хранителните вещества, вкл. белтъчини, витамини, фибри и антиоксиданти. Например, вместо бял ориз – сгответе с кафяв, а ако сте почитатели на пастата – пробвайте пълнозърнестите разновидности. Не само са по-хранителни, но може да ви харесат повече на вкус!

3. За предпочитане са плодовете и сладките зеленчуци пред захарните изделия. Всъщност, това е препоръка, която важи целогодишно. Често изпадаме в ситуации, когато... просто ни се прияжда нещо сладичко! По време на постите е особено важно да се контролира приема на захар и тестени изделия, тъй като така или иначе приемате по-голямо количество въглехидрати, а ако често си похапвате „постни“ вафлички или кексчета, можете да претоварите организма си. Вместо това хапнете плод или сладък зеленчук. В днешно време се предлагат най-различни плодове и зеленчуци, както местни, така и по-екзотични от най-далечни краища на света - възползвайте се и разнообразете менюто си с вкусна и полезна растителна храна!

 

И здравословното е вкусно!

Домашен хумус

Продукти:

- 400 гр. нахут от консерва (или домашно сварен)

- 2 скилидки чесън

- 2 с.л. Тахан

- 1 ч.л. сол

- 1 прясно изстискан лимон

- Зехтин, семена/ядки по избор (тиквени семки, кедрови ядки и др.)

Приготвяне:

1. Блендирайте/пасирайте всички съставки (с изключение на зехтина и семената/ядките) до получаване на хомогенна смес.

2. Сервирайте в купичка, като поръсите с малко зехтин и ядки/семена по желание.

* Авторката е нутриционист към Британската асоциация за нутриционисти, завършила Медицинския факултет в Лондонския университетски колеж (University College London). Преди това завършва Интегративно хранене в Ню Йорк и психология в НБУ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме