Храните по БДС - само с български суровини

Храните по Български държавен стандарт да се правят задължително само от български суровини. Това е примерът на Франция и ние трябва да го приложим, заяви заместник-министърът на земеделието Янко Иванов по време на Международния земеделски салон и Международен салон на сиренето и млечните продукти, които се провеждат в

Париж.

Виждате, че на френските щандове продуктите са със знак, че са изцяло френски. Това трябва да се направи и у нас, но ще водим разговори с производителите, допълни Иванов. България за пръв път участва в Салона на сиренето със собствен щанд. Сега сме в Шампионската лига, където се представят най добрите млечни продукти в света, подчерта заместник-министърът.

Сирене от кашу, био кашкавал и сирене, кефир и млечни продукти със закваска, съдържаща изолирани в България Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus предизвикаха интереса на френските потребители и фирми.

Малка семейна фирма предлага сирене, приготвено без мляко, изцяло от заквасено кашу. Суровината се внася от Африка, като освен кашу в продукта има студено пресовано органично кокосово масло. Вкусът на сирене идва от ферментацията, благодарение на нея в продукта няма стабилизатори и консерванти, обясни пред „Труд” собственикът на фирмата Николай Тодоров.

Те отглеждат сами закваска, но какво има в нея е търговска тайна. Сиренето от кашу вече се изнася в 15 държави като Германия, Швеция, Англия, Естония, Гърция, Румъния и дори Нова Зеландия и Канада. Голям интерес към продукта има от Норвегия и Китай и предстои експорт и към тези страни, допълни Тодоров. Сирене кърд по холандска технология предлага друга наша фирма на изложението. Продуктът наподобява крема сирене и се прави от овче, козе и краве мляко.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес