Христомир Брънзов, БАН: Предупредителната ни система направи успешни прогнози за замърсяването на въздуха

Системата за предупреждение за опасност от замърсяване, която изработихме, успя да направи няколко успешни прогнози. Това каза ръководителят на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН Христомир Брънзов по БНТ.

Системата прави специфични прогнози, свързани в възможността за замърсяване с фини прахови частици, поясни той.

"Има 26 параметъра, на всяко едно квадратче се въвеждат, за да се изготви прогнозата. Учените могат да направят съвременна система, за да може градските власти да предприемат превантивни мерки срещу източниците на замърсяване. Нашата показва утре и вдругиден какви ще са условията за замърсяването в града ни. Този модел може да се приложи навсякъде, но трябва да се създава специфично за всеки район, понеже се взима предвид историята на замърсяването в региона", каза още Христомир Брънзов.

Системата досега е успяла да предупреди за предстоящо замърсяване, отбеляза още Брънзов.

Ученият също така коментира и отделените от кабинета допълнителни 15 млн. лева за наука.

"Това е признат минимум за съществуването на БАН. Проблемите са, че младите хора не идват, академията й липсва цяло поколение, следващото го няма, по-следващото се престрашава, прави дисертация и намира реализация в чужбина. Системата е инертна, тя постепенно ще си отиде, няма да е рязко. Не ни е приятно да спускаме черни знамена преди коледните празници, но проблемите в науката са наистина сериозни у нас", посочи Брънзов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България