Христос Харпантидис: Инвестираме в изграждането на бъдеще без дим

Управляващият директор на Филип Морис за Югоизточна Европа пред «Труд»

Разговаряме с управляващия директор на Филип Морис Интернешънъл за Югоизточна Европа по повод на откриването през изминалата седмица на изцяло модернизираната и най-голяма фабрика на компанията в региона, която ще произвежда само бездимни тютюневи изделия за новата система за нагряване на тютюн IQOS.

 - Г-н Харпантидис разкажете ни за направените инвестиции във фабриката ви в Гърция и за планираните вложения на Филип Морис в Европа.

- Ние от Филип Морис Интернешънъл имаме ангажимент за изграждане на бъдеще без дим в целия свят, в което бездимните изделия ще заменят напълно цигарите. Истински вярваме в тази визия и днес правим сериозна крачка към нейното постигане чрез пълната трансформация на фабриката на Папастратос в Гърция – най-голямата и най-старата цигарена фабрика в региона. След като в продължение на 87 години тя е произвеждала цигари, сега гръцката фабрика прекратява тяхното производство и започва да произвежда единствено тютюневи стикове за нашата иновативна система за нагряване на тютюна IQOS. Инвестицията за пълното преоборудване на фабриката чрез строителство на три нови сгради с обща площ от 15 000 кв. м и подмяна на производствените линии за цигари с нови високотехнологични съоръжения възлиза на 300 млн. евро. Във фабриката са инсталирани две машини за пресован тютюн и 10 производствени линии. Пълният производствен капацитет ще достигне 10 хиляди нагреваеми тютюневи изделия на минута и 20 млрд. изделия годишно, които ще бъдат предназначени за Европа и Азия, където се предлага нашият продукт IQOS. Това е сериозна инвестиция в региона, която създава 400 нови работни места във фабриката към съществуващите 800. В изпълнение на своя план за бъдеще без дим ФМИ оповести инвестиции в размер на 490 милиона евро за трансформиране на фабриката в Отопени, Румъния и още 820 милиона евро за разширяване на производствените мощности в Германия и Италия. Всичко това подчертава нашия сериозен ангажимент да заменим цигарите с по-добри алтернативи за пълнолетните пушачи.

- Какви са тенденциите в тютюнева индустрия в момента? Очаквате ли бездимните изделия да заменят напълно конвенционалните цигари?

- Днес сме свидетели на най-голямата промяна в историята на тютюневата индустрия – трансформация към бъдеще без дим – и ние сме горди, че ФМИ е двигателят на тази промяна. В публикуван неотдавна доклад на Citi Bank нашата система за нагряване на тютюна се определя като една от 10те най-авангардни иновации на 2017 г. Това е истинска революция чрез технологии, която има потенциала да подобри живота на 1.2 млрд. пълнолетни пушачи в целия свят. Откакто преди повече от десет години ФМИ започна своята трансформация, ние сме вложили 4.5 млрд. долара в научноизследователска и развойна дейност, и в производството на иновативни платформи с потенциал за намален риск за пълнолетните пушачи в сравнение с продължителното пушене. И най-важното е, че само две години, след като започнахме да предлагаме на пазара нашите бездимни продукти, почти 40% от нашите търговски разходи в световен мащаб и почти 75% от разходите за научноизследователска и развойна дейност са насочени към тези иновативни продукти. Това е нашата мисия и нашето бъдеще и за да ги приложим на практика, ние ангажирахме над 430 експерти в разработката и оценката на продукти с потенциал за намалена вреда в сравнение с продължителното пушене. Ние вярваме, че това е бъдещето на цялата индустрия и че един ден революционните бездимни алтернативи ще заменят цигарите.

-Какви регулаторни промени са нужни, за да бъдат стимулирани пълнолетните пушачи да преминат на по-добри алтернативи?

- Визията на ФМИ е ясна и тя е да се разработят бездимни алтернативи, които да заменят напълно пушенето на цигари. Само по този начин можем да постигнем реално намаляване на вредата и по-добър живот за всички мъже и жени по света, които пушат. Но ние не можем да постигнем това сами. Правителствата, регулаторните органи, научната общност, бизнесът, потребителите и цялото общество също трябва да бъдат включени в този процес. На първо място е важно мерките, насърчаващи пушачите да преминат на по-малко вредни продукти, да допълват усилията на регулаторните органи за намаляване на тютюнопушенето. Искаме ясно да заявим, че най-доброто решение е никога да не започвате да пушите или да спрете цигарите. Прогнозите на СЗО в Световния доклад за 2015 г. обаче сочат, че към 2025 г. броят на пушачите ще остане непроменен (близо 1.1 млрд. души). На второ място, тъй като изделията, съдържащи никотин, водят до пристрастяване и не се безрискови, трябва да се предприемат мерки, които гарантират, че обществеността получава точна информация за рисковете и че продуктите се облагат с данъци и са обект на регулация, която е пропорционална на рисковия им профил. И накрая, правителствата ще играят ключова роля при стимулирането на пушачите да преминат към продукти с потенциал за намалена вреда.Властите в много държави от ЕС подкрепиха този подход и насърчиха изграждането на бъдеще без дим, като въведоха нова продуктова категория за нагреваемите тютюневи изделия и приеха съответната фискална и регулаторна рамка за тази категория продукти. Ние във ФМИ вярваме, че бъдеще без дим е правилната посока на развитие на цялата индустрия.

-Колко пълнолетни пушачи в света решиха да преминат към бездимните изделия и каква част от тях са от нашия  регион?

- Фактът, че до момента над 5 милиона пълнолетни пушачи по света избраха да спрат да пушат и да преминат на нашата най-развита иновативна продуктова платформа IQOS, е окуражаващ за нас. Това ни дава смелост да продължим да инвестираме в разработката и разпространението на нашите продукти с нагряване без горене по целия свят и показва, че сме на прав път в усилията си за изграждане на бъдеще без дим. Отношението и възприемането за нашите алтернативи с нагряване без горене в нашия регион също са обещаващи и ние сме щастливи, че и в държави като Гърция, България и Румъния с традиционно високи нива на тютюнопушене, ние наблюдаваме, че много пълнолетни потребители в тези страни правят информирания избор да преминат към по-добри алтернативи в сравнение с това да продължат да пушат.

Нашият гост:

Христос Харпантидис е управляващ директор на Филип Морис за региона на Югоизточна Европа, обхващащ България, Румъния, Гърция, Хърватска и Словения. Той е и председател и управляващ директор на Папастратос, филиал на Филип Морис Интернешънъл от август 2015 г.

Христос Харпантидис стартира кариерата си в Папастратос през 2003 г., като преминава през редица ключови позиции в компанията в Гърция и по света.

От 2012 г. до 2015 г. ръководи отдела по глобални стратегии на продажбите и комерсиализация на продуктите с намален риск в централата на Филип Морис Интернешънъл в Лозана, Швейцария.

Харпантидис има магистърска степен по бизнес администрация (MBA) в областта на икономиката, както и магистратура по икономика (M.A.).от университета Кент в Англия. Завършил физика в Солунския университет „Аристотел“ в Гърция.

Инвестиции на Филип Морис в цифри

Гърция:

- Транформация на фабриката "Папастратос" - 300 млн евро

- 3 нови сгради с обща площ 15 000 кв.м.

- 2 инсталирани машини за пресоване на тютюн

- 400 нови работни места от общо 1200

Румъния: Модернизация на фабриката в Отопени - 490 млн. евро

Германия и Италия: разширяване на фабриките в Дрезден и Болоня: 820 млн. евро

Лозана, Швейцария: Над 3 млрд. долара, вложени в научноизследователска дейност за 10 години

Над 400 научни експерти работят по разработката и научните изследвания зад новите продукти с намален риск

Материалът е изготвен със съдействието на Филип Морис Интернешънъл.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта