Христо Бисеров оправдан окончателно за неплатени данъци (обзор)

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди окончателно оправдателната присъда на бившия зам.-шеф на ДПС и на парламента Христо Бисеров. През 2012 г. той напусна всички постове и излезе от политиката.

Съставът с председател Павлина Панова се произнесе само по едно от трите обвинения срещу Бисеров - за неплатени данъци в особено големи размери - близо 19 000 лева. Протестът на прокуратурата не включваше другите две обвинения, по които долните инстанции оправдаха бившия политик - за нарушаване на валутния закон и за недеклариране пред Сметната палата на около 700 000 лв. в Швейцария.

Делото срещу Бисеров се провали, защото властите в алпийската страна на два пъти отказаха да изпълнят съдебна поръчка да разкрият сметките му. От ВКС потвърждават извода на Софийския апелативен съд, че само по информация за превод на суми от една в друга банка (суифт съобщения) не може категорично да се приеме, че Бисеров е титуляр и че съответно той дължи данъци. Според магистратите това не са първични счетоводни документи, а в тях фигурира само името на клиента наредител. Той може да е на всяко лице, упълномощено да се разпорежда със средствата по сметката.

Отхвърлен е окончателно и гражданският иск на финансовото министерство срещу Бисеров за 18 965 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право