Христо Бозуков ще промени наредбата, която разгневи овцевъдите

Земеделският министър Христо Бозуков е готов да преразгледа спорната наредба, която изведе животновъдите на протест. Това стана ясно при кратката му среща с недоволните овцевъди, събрани пред министерството.

След като ги упрекна, че не са поискали разговор и не са го предупредили за протеста си, проф. Бозуков покани техни представители в министерството. Пред журналисти министърът каза, че основания за протеста има и че той ще работи за промяна в правилата, които създават изкуствено напрежение в сектора, предаде БНР.

Фермерите настояват за равнопоставеност при разпределение на субсидиите.

Спорната Наредба №3 изисква от овцевъдите, които произвеждат мляко, да докажат с документи, че са предали определено количество мляко, за да имат право на субсидия. Това изискване обаче не се отнася за фермерите, които отглеждат месодайни и автохтонни породи. Над триста хиляди овце годишно получават субсидия. 120 хиляди са тези, които ще получават подпомагане, без да доказват нищо. Това, според Националната асоциация на овцевъдите, е несправедливо. И те настояват всички животновъди да доказват с документи производството си, за да няма дискриминация.

Другото искане на протестиращите е да не се ограничават регионите, в които фермерите имат право сами да продават своята продукция. По досега действащата наредба, фермер от Кърджали например няма право да продава мляко и сирене в София.

Овцевъдите изляха на тротоара пред ведомството точно 70 литра мляко, толкова, колкото трябва да докажат, за да получат субсидия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес