Христо Иванов заложил „бомбата“ в Търговския регистър

Бившият правосъден министър оставил стратегическото звено без резервен център

Индикации за срива имало от месец

Бившият правосъден министър Христо Иванов заложил бомбата в Търговския регистър. Той оставил изградения резервен център неработещ, като отказал да даде 100 000 лв. за лиценз на “Oracle”. Това научи “Труд” от уволнени по времето, докато Иванов бе министър на правосъдието, IT специалисти от Агенцията по вписванията. Малко преди той да влезе в правосъдното министерство, бил изграден резервен център, в който да се дублира цялата информация. Ако имаше такъв център, нямаше да има срив на системата.

Самият Христо Иванов вчера предупреди в социалната мрежа: “Ситуацията със срива на Търговския регистър е безпрецедентна криза на националната сигурност”. Даде и съвет на премиера да свика Съвета по сигурността.

“В началото на 2015 г. бяхме готови с резервния център. Спазени бяха всички условия за сигурността му – да е извън София, на друга тектонична плоча. Затова избрахме секретен обект на Държавната агенция “Електронно управление”, който се намира на 350 км от София. Помещението е под земята, ремонтирахме го и го климатизирахме. И до днес климатиците сигурно работят, но единствено те. Сториджът (системата за съхраняване на данни), за който бяха платени около 350 000 лв., така и не заработи”, разказаха бивши служители на Търговския регистър. Причината била в категоричния отказ на Иванов да заплати допълнителен лиценз на “Oracle”.

Идеята била изнесеният извън София аварийно-възстановителен център веднага да заработи, след като стане срив в системата. Не е ясно защо правосъдните министри след Христо Иванов – Екатерина Захариева и Цецка Цачев, не са направили нищо, за да заработи този център. В момента сториджът на Търговския регистър се намира в Бизнес центъра в “Младост”. Сториджът е купен през 2011 г., а дисковете не се подменят периодично. Когато изтече срокът за експлоатация, дисковете продължават да работят, но често дефектират. Информацията се запазва в нейната цялост, освен ако дефектиралите дискове не станат повече, какъвто е случаят в момента. “Труд” научи, че индикации за срива на система имало от месец и че репликацията на данни между търговския и имотния регистър (който се намира в Агенцията по вписванията) била нарушена. Никой не обърнал внимание и това не е изненадващо след периодичните чистки на специалисти от Агенцията. “Труд” научи, че в момента Дирекцията “Информационно обслужване и технологии” се оглавява от кадър завършил астрономия и физика, в нея работи и елекроинженер, а IT-тата са кът.

“Труд” научи, че в началото на тази година е направен анализ на всички регистри към правосъдното министерство от софтуерната компания “Абати”. Препоръката за Търговския регистър е да се изгражда отново. А това означава нови 40-50 млн. лв.

 

Ексшефът на Агенцията по вписванията Елена Маркова пред „Труд”:

Посочена съм само като лице за връзки

Аз съм посочена като лице за връзки само до толкова до колкото проектната документация е подадена в ИСУН за одобряване. След това ми е прекратено правоотношението и проекта се е развивал. Така, че нищо повече от това не мога да кажа. Това каза бившият шеф на Агенцията по вписванията Цвета Маркова пред “Труд” в отговор на въпрос, че по нейно време е финализиран проектът за надграждане на Търговския регистър. “Не съм правила обществени поръчки – моето правоотношение е прекратено на 15 май 2017 година. По добре е да изисквате информация от оперативната програма”, каза още Маркова. На въпрос какъв е проблемът с Търговския регистър, Маркова заяви: “Аз съм юрист и идея нямам какъв е проблемът. Вероятно е някакъв IТ проблем. А на въпрос за disaster центъра, който е извън София и се намира в Северна България и защо Агенцията отказва да се закупи системата “Oracle” каза: “Не знам от къде имате информация, но държавата си е плащала за базите данни”.

 

Баба спечелила поръчка за софтуер без да знае

Парите са по Оперативна програма „Добро управление”

03-1-12072-годишната собственичка на Студио за красота “Пеперуда” и на студия за масажи и козметични процедури Веселка Велкова спечелила обществена поръчка на Агенцията по вписвания за софтуер. Нейната фирма “АЛФА – Веселка Велчева ET” по документи участва в надграждането на Търговския регистър по европейски проект за “Добро управление”, редом с известните IT компании “Информационно обслужване” и “Сиенсис”. Стойността на проекта е 1 999 415 лв.

Проектът е “Надграждане на Търговския регистър за интеграция с платформата за обмен на данни между Търговските регистри в ЕС, вграждане на регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, интеграция с имотния регистър, единна входна точка и прехвърляне на централния регистър на особените залози”.

“Труд” потърси Велчева за коментар. Ето какво отговори тя:

- Виждам, че сте спечелили обществена поръчка и искам да ви попитам как надграждате Търговския регистър?

- Няма такова нещо. Това вероятно е някаква грешка и утре ще отида до Търговския регистър, защото виждам, че регистрите им са гръмнали. Аз дори не съм участвала в подобен конкурс.

- Някой някакви пари дал ли ви е?

- Не, никой никакви пари не ми е давал.

- Става въпрос за фирмата ви “АЛФА-Веселка Велчева” ЕТ?

- Всичките ваши колеги изпращам при счетоводителя ми, защото при него са всички документи.

- За да уточним – вие имате студио за красота, това фризьорски салон ли е?

- Дейността на студиото за красота в момента е към съвсем друга фирма. Андре Вестерман е наименованието на търговския обект на студио за масаж, а не на фирмата.

- В момента какво имате?

- В момента имам две фирми – студио за красота, едното от които “Пеперуда”, а другото Андре Вестерман. Маникюристката към първото студио замина за Германия преди около 2 години и от тогава насам не се правят маникюри. В студиото се прави козметика.

- Странно е, че казвате, че нямате никакво отношение към обществената поръчка за Търговския регистър, а системата ИСУН показва друго..

- Във фирмата ЕТ, която се занимава с реклама, през миналата година съм правила два банера за събитие за обучение на Агенцията по вписванията, но нямам други фактури и взимания, нито договор. А какво всъщност е станало?

- Става въпрос за обществена поръчка, която е за близо 2 млн. лв. Там е написано, че изпълнители са “Сиенсис” AД, Информационно обслужване АД и фирмата ви Алфа Веселка Велчева ЕТ.

- Утре ще отида до Търговския регистър, защото такова нещо няма. Човек, за да спечели нещо трябва да участва. Има някаква грешка, която не мога да разбера. Или пък е някаква игра. Предполага се, че поне трябва да съм подписала нещо, а не съм – остава да са ме подписали.

- Възможно е да има игра, но е много лошо ако е използвана вашата фирма за това.

- Да, на същото мнения съм. Затова трябва да проверя случая. Цял ден ми звънят журналисти по темата, но от началото аз си помислих, че телефонни измамници ме търсят.

 

Адвокат Трифон Трифонов, представител на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ):

Не сключвайте сделки

02-10newДа не се сключват сделки в дните, когато Търговския регистър не работи. Този съвет даде адвокат Трифон Трифонов, представител на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ). За годините, в които действа регистъра, е имало проблеми не е имало прекъсване за толкова дълго време, коментира пред Би Ти Ви юристът. Трифонов бе категоричен, че рекордното прекъсване на работа на системата е лош знак към инвеститорите у нас. Юристът не се ангажира с мнение, дали заинтересованите лица могат да осъдят държавата за пропуснати ползи.

 

От днес тръгва, но само със справки

Търговският регистър все още не работи, работата по него ще се възобновява поетапно. От 15 август ще могат да се правят само справки на фирмите. Агенцията по вписванията гарантира, че за времето на нарушаване на достъпа до регистрите, действия спрямо данните в тях не са извършвани и възможности за злоупотреби не съществуват. Това съобщиха вчера от Агенцията по вписванията. Припомняме, че от ведомството обявиха в понеделник, че работата на Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел ще бъде възобновена поетапно до пълно отстраняване на техническите причини за преустановения достъп. Както и че причините срива в системата са изцяло технически и не са резултат от злонамерена външна намеса. ИТ-експерти съвместно с други държавни ведомства продължават да работят в непрекъснат режим за възстановяване на регистъра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България