Христо Мутафчиев и Веселин Плачков засадиха дръвче по повод 180 години от рождението на Апостола

Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев и актьорът Веселин Плачков засадиха в понеделник на площад „20-и юли” в Карлово дръвче еводия по повод 180 години от рождението на Васил Левски, в знак на признателност пред делото и личността на Апостола. По мнението на учените еводията, известна още като корейска акация, е най-медоносното дърво, а най-изобилният период на цъфтеж е от края на юли до средата на септември. Точно това е и времето за подновяване на пчелните люпила, а отделянето на нектар и прашец от другите растения не е толкова интензивно, както през пролетта, и по тази причина еводията е незаменима за пчелите. Христо Мутафчиев и Веселин Плачков пристигнаха в Карлово за репетиции на театралния спектакъл „Разпитът”, чието премиера ще се състои навръх рождения ден на Апостола – 18 юли от 18 часа на сцената на Народно читалище „Васил Левски – 1861 г.”

Театралният спектакъл „Разпитът” е едно от 10-те събития в програмата за вторник от честванията на 180-годишнината от рождението на Васил Левски в родния му град Карлово.

Началото ще бъде поставено в 9 часа в храма „Свети Николай”, където ще бъде откложена тържествена света литургия.

В 10 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред гроба на майката на Апостола Гина Кунчева, а в 10.15 часа от храма „Свети Николай” ще тръгне литийно шествие, което ще премине по улиците „Александър Стамболийски” и „Генерал Гурко” до площад „20-ти юли”. Там в 10.30 часа започва тържествен ритуал по издигането на националния трибагреник и знамето на град Карлово, след което ще бъде отслужен молебен за благоденствието на града и жителите му и ще бъдат посрещнати участниците в 23-ия националния туристически поход „По стъпките на Апостола” от Плевен до Карлово.

В 11.15 часа в Националния музей „Васил Левски” започва литературно-музикална програма, а от 16 часа в зала „Васил Караиванов” на общината ще има литературен салон. По същото време на площад „20-и юли” ще има концерт на художествени състави.

В 20.20 часа от Националния музей „Васил Левски” ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет, а от 21 часа на площад „Васил Левски” започва тържествен митинг-заря.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България