Христо Проданов: Скандалът с апартаментите слиза и по ниските етажи

„Скандалът с апартаментите започва да слиза и по ниските етажи – октоподът е обхванал цялата държава. Изходът е нови избори и смяна на модела“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов пред БНР, съобщиха от пресцентъра на партията.

Той подчерта, че освен оставката на председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, БСП иска оставката и на неговия заместник.

„Според антикорупционния закон, приет миналата година, ако има съмнения за дейността на председателя, разследването се поема от заместника му. Но стана ясно, че той притежава по-голяма тераса дори и от председателя“, допълни народният представител.

Той припомни позицията на БСП, според която това е един кух закон, който няма да работи и да донесе необходимите резултати. „Още по време на дебатите бяхме против назначаването на Пламен Георгиев за председател на агенцията, но въпреки това той беше избран от мнозинството“, допълни той. Проданов подчерта, че белег в законодателството на ГЕРБ е да приемат закон и след това да го променят.

„Антикорупционният закон вече е променян три пъти. Миналата седмица направиха промяна на изискванията за ценза на председателя на антикорупционната комисия – досега беше посочено, че той трябва да има висше юридическо образование, сега това отпада и трябва да има само висше образование, степен магистър. Това ни кара да мислим, че човекът, който са набелязали да бъде председател, не отговаря на условията и трябва да ги променят“, обясни народният представител.

Той е на мнение, че човекът, който е начело на тази комисия, трябва да е чист, като сълза и да служи за пример. Проданов подчерта, че събирането на няколко неработещи органа в един няма да го направи по-работещ, както и че не може управляващото мнозинство да назначава председателя на органа, който ще ги разследва. „ГЕРБ не се борят с корупцията. Те са основният инкубатор за нея“, категоричен е Проданов.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ каза още, че Данаил Кирилов е част от правната кантора, обслужвала фирмата на властта „Артекс“. „Как може да се поеме политическа вина, като се отстрани правосъдният министър, който си е купил от там апартамент, с адвоката на тази фирма? Аршинът е двоен“, коментира той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика