Хрониките на най-лудия мондиал

Argentina's forward Lionel Messi gestures during a friendly football match against Trinidad and Tobago at the Monumental stadium in Buenos Aires, Argentina on June 4, 2014 in preparation of the 2014 FIFA World Cup Brazil to be held between June 12 and July 13. Argentina won 3-0. AFP PHOTO / Juan Mabromata

736 футболисти. 23-а треньори. 35 съдии. И проклятието на световния шампион. Тази история под знака на Русия 2018 заслужи място сред шедьоврите на големите форуми. Спектакъл по терените, колоритни фенове и перфектна организация. И като цяло карнавал, който създаде своите кумири и паметни моменти. Представяме ви един последен поглед на световното, наречено „най-добро в историята“ не само от президента на ФИФА Джани Инфантино.

И не само от дежурната при подобни случаи куртоазия.

Започна се със световния шампион. Историята показва, че всеки носител на Купата на конфедерациите никога не става първи на мондиала. А след Бразилия през 1962-а никой първенец не е защитил титлата си. Германците сами се взривиха. Йоаким Льов пренебрегна своите от победния марш в „Конфедерейшън къп“, за да заложи на старите пушки. Позволи снимките на асовете Месут Йозил и Илкай Гюндоган с турския президент Реджеб Ердоган да се превърнат накрая и в етнически конфликт, който повлия негативно на бундестима. Странно опитният Льов взе много грешни решения, довели до историческото последно място в груповата фаза. Треньорът не намери средство, с което да спре фиаското. Тепърва германският футбол ще прави тежък анализ. Ако успее, както след провала на Евро 2004, то трябва да очакваме могъщ Бундестим в близко бъдеще.

Немските ядове бяха големи, включително и на съдията от тази страна - Феликс Брих. Само веднъж елитният рефер на УЕФА получи наряд. В него Швейцария победи Сърбия с 2:1. Заради неотсъдена дузпа сръбският треньор Младен Кръстаич сравни Брих с „герой“ от Втората световна война.

Германия се провали, а ВАР излезе на сцената. Вярно е, че имаше и недоволни, но системата за видео съдии заслужи безброй аплодисменти по руските терени. Тя функционира от Купата на конфедерациите през 2017-а, въведоха я в Бундеслигата и Серия А, както и в Купата на Англия. Натискът да влезе и в Шампионската лига става все по-голям. Заради ВАР на световното видяхме много дузпи, включително на финала между Франция и Хърватия, когато обаче бе една от най-дискусионните.

Смъртта на „тики така“ е друг извод от световното. Испания направи над 1000 точни паса и отпадна от Русия. А Белгия вкара победно за 3:2 над Япония в последната минута с контраатака за по-малко от десет секунди. Триумф на директния футбол!

Из руската шир видяхме и ренесанса на „деветката“. В последното десетилетие типичният централен нападател бе „заспал мечешки сън“. Новият носител на „Златната обувка“ Хари Кейн е истински №9. Подобно на Марио Манджукич и Ромелу Лукаку, които играха до последния уикенд.

Най-славният национален отбор искаше мъст за Мондиал 2014. Но получи шамар. Вместо да спечели Шестата, както предричаха букмейкърите, Бразилия се срина, а нейният лидер Неймар се превърна в мишена за подигравки. Много повече се говореше за циркаджийските изпълнения на най-скъпия футболист в света, отколкото за головете му. Бразилия капитулира на четвъртфинала срещу Белгия. В отговор за „Добре дошли“ при завръщането в Рио феновете замерваха играчите с яйца.

Мондиал 2018 показа и дупката в класата, която отваря Шампионската лига. В един момент световното се превърна в типично европейско първенство. Факт – големите пари са в Европа. Футболистите -също.

Колкото и да бе слаба Бразилия, два пъти повече бе Аржентина. На четвъртото си световно Лионел Меси не успя да донесе титлата, както редовно го прави за „Барселона“. Дори изпусна дузпа срещу Исландия. Подобно на Меси и Кристиано Роналдо се оказа „бомба за ден“. Направи хеттрик за 3:3 срещу Испания и изчезна. Роналдо все пак успя да позасенчи новините от световното с трансфера си в „Ювентус“.

„Реал“ пък явно намери заместник на нападателя, покрил се за девет години със слава на „Сантяго Бернабеу“. На световното Едер Азар показа, че е футболист за много повече от „Челси“. Най-добрият дрибльор на турнира! „Знаете къде ми се играе“, каза Азар след победата с 2:0 над Англия в малкия финал. От дете той е фен на... „Реал“.

Ако във футбола има истински свръхзвук, то името му е Килиън Мбапе. Цената на 19-годишното хлапе вече е 400 милиона евро. След Галата из Русия кой вече пита за Меси, Роналдо и Неймар? Мбапе е новият мускетар на Цар Футбол. Благодарение на него Франция стана за втори път световен шампион след 20 години пауза.

Хърватия се гордее със своя национален отбор, с Лука Модрич и ефектната своя президентка Катарина Грабар-Китарович. Халфът на „Реал“ вече е големият фаворит за „Златната топка“. А това би означавало край на ерата „Меси-Роналдо“. Хърватите станаха първият тим в историята, спечелил два последователни мача на дузпи.

Франция е световен шампион, Русия – също с блестящата си организация. Небивало за голям форум ги нямаше струпванията пред точките за контрол, на транспортните спирки и където и да било по трасето. Немалко европейските фенове не посмяха да отидат на Червения площад, повлияни от черна пропаганда, но сега могат само да съжаляват. Никога в историята не е имало по-добра организация и никога нито веднъж не е говорено за побои. Затова пък латиноамериканците се купонясваха здраво и скандираха „Спосибо Русия!“. Владимир Путин заслужено получи похвала от Доналд Тръмп. Руският народ може да се гордее със своя мондиал и със своята „сборная“.

Не си мислете, че ще забравим Диего Марадона. Ех, този славен дебелак! Колкото пъти се появи по стадионите, толкова пъти се забърка в скандал. ФИФА първо направи забележка на Дон Диего, а после му спря хонорара от 10 000 евро на ден. Иначе и до днес той можеше да се вихри някъде из необятната руска шир. Вместо това избра Беларус, където с военна кола, влезе на стадиона на „Динамо“ (Брест) – клуба, на който вече е президент.

За първи път в историята осминафиналист се реши с правило за феърплей. Япония и Сенегал завършиха с равни точки и голове. Заради два жълти картона по-малко „самураите“ продължиха напред. Англия пък направи чудо – най-накрая победи съперник на дузпи. А вратарят Пикфорд не само не се провали, а бе избран в идеалния отбор.

Световно като за ... световно. Мондиал 2018 приключи под дъжд и фойерверки, но спомена за него няма как да бъде изтрит. Най-вече край Айфеловата кула и Загреб, както и от сърцата на феновете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят