Хуан Гуайдо-Момчето от Ла Гуайра

Ново име нахлу в информационния поток през последната седмица и то с неочакван за мнозина устрем, след като новоизбраният председател на парламента на Венецуела Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за президент на боливарската република. Действието на опозиционният лидер беше предшествано от седмици на многохилядни протести по улиците на Каракас срещу преизбирането на Николас Мадуро.

Последният бе обявен за победител на произведените на 20 май 2018 г. президентски избори, които ще се запомнят като вота с най-ниска избирателна активност (33,2 %) в демократичната история на Венецуела от преврата през 1958 г. насам. Обвиненията в масови манипулации на резултатите и натиск бяха подкрепени от мнозинството от международни наблюдатели. Напрежението в страната достигна точката на кипене около 10 януари тази година с церемонията по встъпването в длъжност на Мадуро, когото опозицията смята за нелегитимно и противоконституционно избран. И тъй като предишният мандат на протежето на покойния Уго Чавес изтичаше именно на тази дата, Националната асамблея на Венецуела взе нещата в свои ръце. Новоизбраният й председател, 35-годишният Хуан Гуайдо още при полагането на клетва на 5 януари обеща да се бори с всички сили срещу президента и на 15-и законодателното събрание одобри текст, с който да потърси съдействие от няколко десетки държави за блокиране на банковите сметки на администрацията на Мадуро и нейните членове.

Напрежението по улиците достигна кулминацията си на 23 януари, когато пред многохилядна тълпа от привърженици пред Националната асамблея в Каракас, Хуан Гуайдо, на основание конституцията на Венецуела, се самопровъгласи за държавен глава и публично положи президентската клетва. Младият политик веднага бе признат от САЩ, в резултат на което Николас Мадуро обяви, че Каракас скъсва дипломатически отношения с Вашингтон и даде 72 часа на американските дипломати да напуснат територията на страната.

Русия осъди този американски ход като намеса във вътрешните дела на суверенна страна и нарушаване на международното право, на която позиция застана и Китай. Европейските сили - първо Франция и Испания, а в последствие Германия и Великобритания поставиха ултиматум в рамките на седмица във Венецуела да бъдат насрочени нови президентски избори или също ще признаят Хуан Гуайдо за легитимният държавен глава.

Зад тази позиция застанаха и регионални играчи като Бразилия, Колумбия, Аржентина, Чили, Коста Рика, Еквадор и Перу.

Същевременно венецуелският военен аташе във Вашингтон полковник Хосе Луис Силва дезертира от поста си, отправяйки публичен призив към колегите си офицери от въоръжените сили на страната да признаят Гуайдо за единственият легитимен президент на страната. Според близки до властта в Каракас още в понеделник миналата седмица е имало опит за военен бунт в казарма недалеч от столицата, който е бил потушен зародиш.

Някои международни наблюдатели твърдят, че лоялността на въоръжените сили на Венецуела се крепи в голяма степен на няколко хиляди кубински агенти, инфилтрирани последните две десетилетия в офицерския състав и пропукването й спрямо режима няма да е толкова лесен процес.

Агенция Ройтерс, позовавайки се на собствени осведомени източници съобщава, че последните дни и няколко руски гастролиращи формации от ансамбъла за вежливи хора “Вагнер” са пристигнали във Венецуела, виа Куба, най-вероятно като гаранция за личната сигурност на Николас Мадуро. За всеки случай, нали.

И така се върнахме на Хуан Гуайдо. Изгряващата звезда на латиноамериканската политическа сцена и фаворит на Запада за държавен глава на боливарската република.

Хуан Гуайдо е роден на 28 юли 1983 г. в град Ла Гуайра, щата Варгас, Венецуела. През 1999 г. семейството му става жертва на природно бедствие, довело до наводнения, отнели живота на хиляди в региона. Късната реакция на властите, под управлението вече на Уго Чавес, настройва рано младият Хуан срещу режима. Гуайдо се дипломира като строителен инженер от най-големият частен университет във Венецуела, “Андрес Бейо”, преди да продължи специализацията си в университета “Джордж Вашингтон” в САЩ.

В политиката влиза през партията “Народна воля”, в основаването на която е учредител през 2009 г., а като пълноправен представител в Националната асамблея е избран през на парламентарните избори през 2015 г.

През декември 2018 г. беше избран за председател на законодателното събрание на Венецуела, а от скоро и заложник на новата Студена война.

Старата игра

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео назначи миналата седмица специален пратеник, Елиът Ейбрамс, за кризата във Венецуела. Ветеранът-дипломат е бивш съветник по централно-американски въпроси на президента Роналд Рейгън. Междувременно Каракас оттегли помпозната си маневра с прекъсването на отношенията със САЩ и обяви, че дава прозорец от 30 дни на Вашингтон да формулира позицията си, спрямо двустранните отношения. Една история, с “Вагнер”, за музикален фон.

ЗА НЕГО

Правилният

Хуан Гуайдо е правилният човек, който трябва да поведе Венецуела напред. Ако не бъдат произведени нови и честни избори в рамките на идните дни, Обединеното кралство ще признае него за временен президент, който да поведе политическият процес в посока демокрация.

Джереми Хънт, външен министър на Великобритания

Няма да признаем друг

Ние искаме демокрация и свободни избори във Венецуела. Не искаме да участваме в поставянето или свалянето на правителства. Ако в идните дни не бъдат обявени свободни, открити и демократични избори, Испания ще признае Хуан Гуайдо за президент на Венецуела.

Педро Санчес, министър-председател на Испания

Не сме заден двор!

Заявяваме нашата солидарност с народа на Венецуела и Николас Мадуро в тези решителни времена, когато ноктите на империализма отново се опитват да нанесат смъртоносен удар върху демокрацията и правото на самоопределяне на народите от Южна Америка. Ние, никога отново няма да сме задният двор на САЩ.

Ево Моралес, президент на Боливия

Подкрепяме неговата смелост

Съединените щати подкрепят Хуан Гуайдо и силно подкрепят неговата смелост да поеме ролята на президента на Венецуела – нещо, което произтича от член 233 на венецуелската конституция. Вярваме, че подкрепен от Националната асамблея, той ще успее да върне демокрацията във Венецуела.

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети