Хубаво Грозно пате в Музикалния театър

Петра Църноречка (от вокална група „Бон-Бон”) е истинско откритие в спектакъла.

“Всеки различен трябва да бъде обичан” - с този рефрен малките зрители ще запомнят тъжното лице на Грозното пате от едноименния мюзикъл, поставен в Националния музикален театър. Но ще запомнят и полета на красивия лебед, който ги призовава: “Мечтай и гледай нагоре! Гледай само нагоре! Само който гледа нагоре, ще полети... ще полети... ще полети-и-и-и.”

Написана през 1842 г. от Ханс Кристиан Андерсен, класическата приказка “Грозното пате” е добре познат и любим сюжет на децата по света. Но умелото и талантливо адаптиране към съвременността е трудна задача, когато трябва да се намери хармония между развлекателното и поучителното, между музикалното въздействие и езика на театъра. Успехът е налице чрез постановката на един доказал се вече екип, създал и хитовия мюзикъл “Аладин”: Марио Балтаджиев (композитор), Иван Ангелов (либретист), Надя Асенова (режисьор), Кънчо Касабов (сценограф), Антония Попова (костюми), Татяна Янева (хореограф). Същата постановка преди две години вървеше с успех в Независимия театър, като в главните роли бяха Поли Генова и Марина Драгомирецкая.

Днес обаче изненадата за познавачите е голяма. Поли Генова е заместена от едно уникално дете; това е Петра Църноречка (част от вокална група “Бон-Бон”) - истинско откритие: естествена, симпатична, музикална, артистична! Как се движи това дете по сцената, сякаш е родено на нея.

След премиерата на 17 март вече няколко представления привличат стотици деца в залата на Националния музикален театър, които така са въвлечени в съдбата на нещастното патенце, че непрекъснато се провикват от залата в стремежа си да му помогнат, да го успокоят, да му вдъхнат вяра в собствените сили...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура