Художникът Сава Савов дари на Елена 20 свои картини

Музеят на Възраждането „Иларион Макариополски“ уреди изложба живопис с творби на еленския художник Сава Савов под надслов „Язовир „Йовковци“ – перлата на Еленския балкан“. По време на откриването на изложбата творецът обяви, че дарява на град Елена 20 от най-големите си живописни платна.

Сава Савов, който е почетен гражданин на град Елена, е сред достойните му хора, който със своето неповторимо творчество и днес поддържа духа на възрожденския град. Поредната му изложба е безспорно доказателство за големия талант на художник, създал стотици картини със сюжети от природата, бита и славното минало на родния Еленски край. Заслужено е признанието му като творец, който се нарежда сред 27-те най-добри съвременни наивни художници у нас, чието изкуство не само вълнува сърцето, но и достига универсалното. Талантът му е оценен и той е представен на Първото биенале на наивната живопис във френския град Лавал през 1997 година. Преди това печели първа награда в национален конкурс по живопис, връща се с отличия от изложения в Дрезден и Берлин.

При откриването на изложбата, уредена в къща музей „Иларион Макариополски“, художникът и неговото творчество представи Димитринка Иванова, председател на еленското читалище. Сава Савов е от хората, които цял живот търсят предизвикателства, дори и на тази възраст – 83 години, е неизменна част от пейзажа на Елена с картините си, подредени в постоянна изложба в Клуба на пенсионера, която отбива наши и чужди туристи. Бай Сава, както го наричат повечето еленчани, на младини е качвал върхове в Грузия, Азербайджан и Армения. Издавал ученически вестник, пише пиеса със заглавие „От трън на глог”. Герой е на документалния филм „Ловци на сънища” (1991 г.), автор на стотици плакати за игрални филми, прожектирани в киносалоните на Елена и околните села. Всеки миг може да подхване песен или да декламира стихове.

Любимото му място е сред природата, тя е неговият вдъхновител. Обича да се рови в стари снимки и албуми, в музейни експозиции, да се връща към седенки и сватби от бита на селото. Така неговият спомен от родното място и детството ражда забележителната картина „Тепавицата”. Героичното минало на нашия народ не по-малко вдъхновява самоукия талантлив творец. Истински шедьоври на наивното изкуство са платната му „Освободители” и „Освобождение 1878”, които са високо оценени от изследователите. А най-голямата му картина със сюжет Априлското въстание е с 364 образа на хора и животни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България