Художници подредиха в Елена изложба с уникални картини от керамика

Художници подредиха в Елена уникални картини от керамика. „Слънце за Венеция“ и „Приказка за Венеция“, „Танцуващи вази“, „Зайците превземат планетата“, „Прозорец към тропическо море“, „Древното слънце на България“ – тези предизвикателни надписи стоят под платна, малки пластики и скулптури в екстпозиция под надслов „Пътепис за двама“. Талантливите художници Ирина Пожарицкая и Валентин Димитров избраха град Елена, за да правят изкуство, да развиват дарбата си и да радват хората със сътвореното от златните им ръце. Изложбата, уредена в Туристическия информационен център бе част от програмата на Четвъртия фестивал на модерното изкуство „Пъстър балкански свят“, който се проведе в събота в Елена. Тя предизвика голям интерес и ще бъде отворена за посетители до 6 май.

Валентин е известен майстор грънчар, който има работилница в града. Член е на Задругата на майсторите повече от 20 години. За това време ръцете му омесили и изпекли тонове глина, но според него не тя, а чувството в душата и сърцето са най-важният материал, за да се получи керамиката. Съдбата среща двамата творци. Валентин научава Ирина да работи с глина, покрай него усвоява различни техники, а днес самата тя дава уроци на деца и възрастни за работа на грънчарското колело.

В изложбата привлича голямото Древно слънце на България, направено специално за изложението от рускинята.

„Има много символи в тази моя керамична творба. От Слънцето започва всичко, то е звездата, която дава живот, обич, топлина, любов. Аз много обичам слънце и лято. Доста време живях на руския север, в Сибир, където зимата трае седем месеца. В един момент ти се иска да промениш съдбата си, да се наслаждаваш на топлина и красота в живота. Обиколих цяла Европа, за да намеря своето място. Избрах да живея в България и всеки ден й благодаря от цялото си сърце. Нейното излъчване, топлина, чудесна природа, добри и гостоприемни хора са извор за моето творчество и вдъхновение. Символично направих древното слънце с цветове, подредени като в шарената българска черга – споделя Ирина.

Малкото градче Елена ми харесва – спокойно и хубаво, има чудесна природа и екология, възрожденска атмосфера, стари калдаръмени улички с красива архитектура, с възможности за развитие на моя потенциал. Тук осъществих голямата си мечта – станах художник-керамик. Художествената керамика и скулптурата са моят живот, страст и любов. За мен глината е цялата Вселена. Знаете ли колко много хора влизат в работилницата, минават през грънчарското колело, имат интерес към занаят и творчество и сред тях са най-вече гостите на град Елена, който разполага с големи възможности за развитие на туризма“.

В предишния си живот Ирина е била журналист, поет и писател. Автор е на няколко книги с поезия и проза. Един от първите й разкази е награден с диплом за най-добър разказ на 20 век. Нейни стихове и разкази многократно са включвани в сбирки, публикувани са в Омск, Москва и Санкт Петербург.

У нас рускинята се опитва да развива традициите, свързани с българската средновековна керамика, например, прочутата търновска сграфито керамика от 12 век, открита на хълма Царевец. Огнената й скулптура е уникален вид керамично изкуство, което почти никой не прави в България. Ирина споделя, че за нея се изискват специални знания и умения, също и много труд. Огнената скулптура е красиво шоу, магия на живия огън, която се получава при температури над 1000 градуса. Талантливата художничка е оставяла без дъх публиката по време на фестивали в Габрово, Елена и София. Творби на Ирина има почти във всички държави в Европа и в САЩ, а декоративните й чинии „Ханове на България“ са изложени в културно-историческия комплекс „Дворът на кирилицата“ в Плиска и в етнографския музеен комплекс „Етъра“ в Габрово.

През месец март Пожарицкая участва в изложба „Носталгия“ в Руския културен и информационен център в столицата, организирана от Сдружението на руските художници в България. 19 руски художници от различни краища на България представиха 85 творби, участваха и 12 техни колеги от Москва. Ирина и още три руски художнички ще открият на 10 април съвместна изложба в залите „Рафаел Михайлов“ във В.Търново. Експозицията са нарекли „От цялото си сърце“ и е уредена с подкрепата на Генералното консулство на Русия в Русе.

„Най-голямото събитие в живота на всеки художник е самостоятелната изложба. За мен „Пътепис за двама“ е първата и е обяснимо вълнението ми – признава Ирина. Много е важно да покажа на хората моите чувства, емоции и преживявания по различни поводи. Затова и сюжетите на керамичните пана са свързани с местата, които сме посетили и са ни впечатлили силно.“

В изложбата могат да се видят уникални керамични картини, цветове на които се получават едва след 5-6 изпичания на глазурата. С различните от традиционните скулптури, пластики, картини Ирина и Валентин искат да дадат усещането, че от глината не се правят само съдове за пиене и ядене. Тя има много възможности, може да приема различни форми и си заслужава да се види.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони