Художници станаха туристи и историци в Шуменско

Пленерът дава възможност за съвместна работа и нови запознанства, категорични са творците

Майстори на четката от страната твориха цяла седмица на Шуменското плато, сред красотите на резерват "Мадара" и първата българска столица Плиска. За това време 10-те художници буквално се превърнали в туристи, заради добрия гид в лицето на един от творците шуменецът Свилен Земеделски. На финала на пленера навъртяли почти 35 км, за да се докоснат до уникални местности и скални манастири на живописното плато над града.

В резултат десетимата автори творили дори и нощем, нарисували повече от 30 платна, а най-добрите подредиха в изложба в арт пространството на Община Шумен.

Впечатляваща е релефната живопис на Николай Тодоров от Добрич, инспирирана от историческите забележителности. Той е пресъздал в две от картините си прабългарски символи от руините в Плиска. За творбите си използвал хартиена каша и лепило С-200. Познавачите знаят, че най-добрата смес се получава от кори за яйца, които се надробяват с миксер.

При откриване на експозицията художниците обясниха, че са щастливи от участието си в IX-то издание на пленера, защото той е начин за съвместна работа и трупане на впечатления в иначе самотната работа на творците.

По идея на Милена Младенова от град Бяла, която твори в Англия, десетото юбилейно издание догодина може да се превърне в международно с участие на автори зад граница.

От община Шумен, която финансира пленера с над 5 000 лв., ще бъдат домакини на изложбата до края на месеца. В художествения фонд на кметството ще останат 10 от сътворените платна.

По време на пленера се родила идея художниците да организират и втора експозиция в Шумен до месец с още техни и подарени картини, които имат в колекциите си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони