Хулен Лопетеги - Назначен и уволнен

Първата треньорска глава на световното първенство падна 29 часа преди откриването. Испанската федерация посочи вратата на селекционера Хулен Лопетеги само денонощие, след като бе обявено назначаването му в “Реал” (Мадрид). Така 51-годишният баск излезе в неочаквана ваканция и ще гледа мондиала отстрани.

Допреди няколко години Хулен Лопетеги беше господин Никой в световния футбол. Въпреки това до сряда сутринта той водеше най-успелия национален отбор в последното десетилетие Испания, а от днес поема най-успелия клуб “Реал” (Мадрид). Какъв възход за треньор, който няма нито една спечелена купа с мъжки отбор! Единствените си успехи е постигнал с младежките национални формации на Испания – европейски шампион до 19 г. през 2012-а и до 23 г. през 2013-а. Оттогава не е попълвал визитката си с никакви трофеи. Сега става от един горещ стол, за да седне на друг, където ще му пари още повече под задните части. Предшественикът му Зинедин Зидан вдигна толкова високо летвата на успехите, че и Стефка Костадинова трудно ще я прескочи.

След безпрецедентни три поредни триумфа в Шампионската лига всичко друго освен нова победа или поне спечелване на титлата в Испания ще бъде провал за Лопетеги в “Реал” (Мадрид). Задачата му изглежда трудна, тъй като Кристиано Роналдо и Гарет Бейл дават сигнали, че си стягат багажа, а техни заместници (засега) не се очертават. В същото време основният конкурент “Барселона” прави сериозна селекция със 100-милионен трансфер на Антоан Гризман от “Атлетико” (Мадрид).

На Лопетеги му върви да наследява големи и успешни фигури на треньорската скамейка. Той пое поста в националния отбор на Испания от световния и европейски шампион Висенте дел Боске след Евро 2016, а след Мондиал 2018 влиза в “големите обувки” на властелина на Шампионската лига Зинедин Зидан. Независимо дали на мадридистите им харесва или не - бъдещият треньор на “Реал” е известен като Гуардиола №2. Не може да се каже, че на този етап той оправдава с резултатите си това нарицателно. Пресечните точки между Лопетеги и Гуардиола са приятелството им и философията за постоянно владеене и разиграване на топката с много пасове. Лопетеги е казвал, че се съветва с Гуардиола и говори с него в продължение на часове по тактически въпроси.

Голямо влияние върху Лопетеги, пак по собствените му изказвания, има Йохан Кройф, който му е бил треньор в “Барселона”. Оттогава датира и приятелството с Гуардиола. За три сезона на “Ноу камп”, където е бил съотборник и с Христо Стоичков, той изиграва само пет мача, което си е сериозно постижение в сравнение с трите прекарани години на “Сантяго Бернабеу” и един-едничък записан мач. Като футболист Лопетеги не блести с нищо. Баскът е един посредствен вратар, преминал незабележимо като дълбока резерва през “Реал” (Мадрид) и “Барселона” и натрупал по стотина мача за “Логронес” и “Райо Валекано”.

След като сваля ръкавиците, Лопетеги започва работа с младежките национални отбори на Испания с талантливото поколение на Тиаго, Мората, Карвахал, Начо, Иско. Той дори отива на световното първенство в Германия през 2006 г., но не като треньор, а като телевизионен коментатор. Спечелените впоследствие европейски титли до 19 и до 23 г. отварят пред него вратата на големия клубен футбол.

През 2014 г. “Порто” го ангажира с очакването, че ще направи нещо голямо. Оказва се, че голямото нещо на Лопетеги се изразява в привличането на седем испански играчи (сред които мадридиста Каземиро) и година и половина без никакви постижения. В Шампионската лига “Порто” стига четвъртфинал, като в първия мач играе много офанзивно и съсича “Байерн” на Гуардиола с 3:1. Точно тогава мадридският всекидневник “Ас” нарича треньора “гигант” и му залепя прякора “Гуардиола №2”. В реванша обаче португалците падат с 1:6, което е рекордната загуба в това издание на турнира. Следва половин сезон ходене по мъките и неизбежно уволнение, а “Порто” остава без никаква купа за първи път от десет години.

През лятото на 2016 г. Лопетеги е назначен за треньор на националния на Испания на мястото на оттеглилия се Висенте дел Боске. Той дебютира с победа над Белгия с 2:0 в приятелски мач и класира отбора безпроблемно на мондиала. Балансът на испанците в квалификациите и респектиращ – 9 победи и 1 равенство от 10 мача, 36 вкарани гола и само 3 получени, първо място в трудна група с Италия, Албания, Израел, Македония и Лихтенщайн. Светкавично развилите се събития с назначаването в “Реал” и уволняването от националния за по-малко от денонощие спестиха на Лопетеги изпитанието утре да се изправи срещу Кристиано Роналдо и европейските шампиони от Португалия.

 

Определи Меси за най-добрият

Може би без да подозира, че ще стане треньор на “Реал” (Мадрид), Хулен Лопетеги засипа с похвали Лионел Меси в навечерието на световното първенство. Той определи звездата на “Барселона” за най-добрия футболист в историята в интервю за аржентинско телевизионно предаване.

“Да го гледаш е радост за окото. Не мисля, че някога ще се роди втори играч като Меси. Той прави разликата между своя отбор и останалите по толкова много начини и в течение на толкова дълго време. За мен Меси е най-добрият за всички времена”, казва Лопетеги за голмайстора на “Барселона”, без да си даде сметка, че може да му се наложи да работи с докачливия Кристиано Роналдо.

 

За него

Длъжни сме да го освободим

Благодарим на Лопетеги за неговата работа, но сме длъжни да го освободим. Това е послание към всички в испанския футбол, че правилата трябва да се зачитат. Той е страхотен треньор, но не намери за необходимо да ни уведоми, че преговаря с “Реал” (Мадрид). В живота трябва да има уважение, екипна работа и лоялност. Не можем да си затворим очите за някои неща.

Луис Рубиалес, президент на Испанската футболна федерация

 

Готов е да застане начело на „Реал“

Аз съм убеден, че Хулен Лопетеги е готов да застане начело на “Реал” (Мадрид). Той притежава достатъчно опит и качества, за да постигне успехи. Много се радвам, че испански треньор ще води “Реал”. За мен това е по-добър вариант, отколкото чужденец.

Висенте дел Боске, бивш треньор на Испания и на “Реал”

 

Подходящ е за треньор на „Барселона“

Познаваме се много отдавна с Хулен Лопетеги, приятели сме. Следя неговото развитие като треньор. Допадат ми методите, с които работи и философията му за игра. Смятам, че е подходящ да работи в “Барселона”, защото изповядва сходен стил. Той се справя добре като национален треньор. Аз нямам амбиции към този пост. Фокусът ми е изцяло върху работата в клубни отбори.

Хосеп Гуардиола, бивш треньор на “Барселона” и настоящ на “Манчестър Сити”

 

В Мадрид има страхотен отбор

В момента “Реал” разполага със страхотен отбор. Да бъдеш треньор на Мадрид е сбъдната мечта. Аз съм изключително щастлив, че работих с тези момчета. Време е обаче те да чуят друг глас в съблекалнята. След три години на “Бернабеу” за мен дойде време за промяна. Усещам, че и на футболистите ще се отрази положително тази промяна.

Зинедин Зидан, досегашен треньор на “Реал” (Мадрид)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети