Хулиганите зад волана до 5 години в затвора

Между три и пет години ще лежи в затвора всеки, за когото се докаже, че е участвал в нерегламентирани гонки по българските пътища - това решиха депутатите, като приеха окончателно промени в Наказателния кодекс.

Народните представители коригираха член 325 от НК, където са указани последствията за непристойни действия, които грубо нарушават обществения ред.

В параграфа вече има нов текст, който регламентира какво се случва, когато хулиганът е извършил въпросните деяния при управление на моторно превозно средство.

Членове на правната комисия обясниха в Народното събрание, че новите срокове за изтърпяване на наказанията се отнасят и за побойниците на пътя. Досега те се наказваха с максимум две години, пробация или обществено порицание. След като промените бъдат обнародвани и влязат в сила, най-лекото, с което могат да се отърват участниците в гонки и побойниците, е отнемане на шофьорската книжка.

По време на заседанието си парламентът отхвърли предложението в затвора да се отива при превишаване на скоростта с над 60 км/ч в рамките на населените места.

 

Решено: Наказват за поругаване на еврознамето

В затвора вече ще се лежи и за поругаването на знамето и химна на Европейския съюз, решиха още народните представители. Предложението бе внесено от депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров и колегата им от ГЕРБ Методи Андреев.

95 депутати гласуваха „за“ това всеки, позволил си да се гаври с флага и химна на ЕС, да отива зад решетките до 3 години. В момента такова е наказанието за поругаване на българското знаме и националния химн.

„Да докажем, че сме не само български народни представители, но и европейски. Призовавам и депутатите, които ги няма в зала, също да влязат и да подкрепят", обърна се Методи Андреев преди гласуването.

Чл. 325. (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който извърши непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се наказва за хулиганство с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание.

(2) Когато деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта или представител на обществеността, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред, или когато то по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм или дързост, наказанието е лишаване от свобода до пет години.

(3) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Когато деянието по предходните алинеи е извършено повторно, наказанието е: по ал. 1 - лишаване от свобода до три години; по ал. 2 - лишаване от свобода от една до пет години.

(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Когато деянието по ал. 1 и 2 представлява опасен рецидив, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България