Хулиган плаща 3 000 лв. обезщетение на полицай

Шуменец ще плаща 3 000 лв. обезщетение на полицай, към който се държал арогантно, обиждал го, блъскал го, заплашвал него и семейството му. Решението е на Окръжния съд в Шумен и е окончателно, а към сумата се добавят и 280 лв., както и над 600 лв. деловодни разноски.

Полицаят Н.Р.К и негов колега се натъкнали на хулигана П.К./48г./ по сигнал на съседи на 22 април м.г. Заплашвал, дори бил извадил пушка. Инцидентът бил във вилната зона, хулиганът бил пиян и опасен, и за себе си, затова униформените го арестували и отвели за преглед в Спешно отделение. Докато пътували в патрулката, П.К. бил невероятно агресивен към служителя на реда, с когото седяли на задната седалка. В болницата продължил да се заканва - че ще избие, изколи всички, включително и съпругите на полицаите, заплашвал ги и със сексуално насилие.

Полицаят изпитал притеснения за живота и здравето на членовете на семейството си. След инцидента два пъти видял ответника пред детската градина на едно от децата си. Завел граждански иск по чл.45 от Закона за задълженията и договорите за заплащане на обезщетение за претърпени неимуществени вреди. Магистрати на две инстанции постановяват, че "ищецът изпитвал основателен страх са себе си и за съпругата си и двете си деца, преживявал емоционално ситуацията в следващите седмици, сънят му се разстроил, тъй като се тревожел за неприкосновеността на близките си".

Окончателно претенцията е уважена като основателна. Отделно шуменецът е бил осъден за проявата на хулиганство към съседи, полицаи и медици, като му е наложена условна присъда 10 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право