Хърватска делегация прекъсна посещение в Сърбия заради обиди в парламента

Делегация от хърватския парламент в сряда прекъсна по средата посещението си в Сърбия, след като ултранационалистския сръбски депутат Воислав Шешел започва да я засипва с обиди и публично да разкъса хърватско знаме.

Посещението е част от подновените усилия на двете страни да подобрят отношенията си. Председателят на Сръбската радикална партия Воислав Шешел според свидетели е взел хърватско знаме в зала до пленарната зала на парламента в Белград, проснал го е на пода и е започнал да го тъпче и да се опитва да го разкъса, докато е изричал обиди, съобщи Reuters.

Охраната безуспешно се е опитала да му отнеме знамето. Хърватските делегати, водени от председателят на парламента Гордан Яндрокович са били свидетели на това.

„Поради факта, че това действие грубо уронва честта на Хърватия, ние прекъсваме посещението“, пише в официално заявление на хърватския парламент.

Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич и председателят на парламента Мая Гойкович осъдиха инцидента. „Неуважението към държавните символи на Хърватия е неоправдано и представлява обида и за сръбската нация“, заяви Гойкович.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа