Хърватски рибари намериха останки на военен самолет, изчезнал през 1991 г.

Хърватски рибари са открили и извадили частично от морето останките на югославски военен самолет, който изчезнал по време на тренировъчен полет в района на Задар на 5 септември 1991 г., няколко дни преди началото на открити въоръжени сблъсъци на Югославската народна армия и хърватските сили, предаде агенция Бета.

Рибарите извадили крило на самолет Галеб Г-2 с идентификационния номер на изчезналия самолет.

С намирането на останките се изяснява и съдбата на изчезналия тогава капитан Неша Врангеловски, който на 5 септември 1991 г. излетял от летище Земуник за тренировка. За последен път той се обадил по радиото, когато летял на 100 метра над морето. Пет минути след това изчезнал.

Веднага започнало издирването му, а военен хеликоптер открил петролно петно на повърхността на морето и било преценено, че самолетът е потънал на дълбочина 65-70 метра. Бил определен и кораб от военноморския флот, който да извади останките, но операцията била прекратена заради започването на военните действия.

През май тази година група чешки водолази откриха край хърватския град Примощен останките на друг югославски самолет, в който на 19 септември 1991 г. е загинал поручик Валтер Юришич. Причината за падането на този самолет досега не е установена, а на подводните снимки на корпуса на самолета не се виждат следи от действията на противовъздушна отбрана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл