Царят взе наградата на ПанЕвропа (СНИМКИ)

Под патронажа на цар Симеон II в София се проведе международна конференция по случай 90 г. от основаването на "ПанЕвропа - България". Темата на конференцията бе "Накъде отива Европа? - Глобализъм срещу популизъм".

Събитието, което се проведе в хотел "Балкан”" бе организирано от "ПанЕвропа – България", Държавния културен институт към Министерството на външните работи, Фондация „Конрад Аденауер“ и Представителството на Европейската комисия.

Поводът бе 10 години от членството на страната ни в ЕС и 90 години от основаването на Паневропейското движение в България.

Официални гости на събитието бяха министър-председателят проф. Огнян Герджиков, вицепрезидентът Илияна Йотова, бившите президенти Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, лидерът на ПЕС Сергей Станишев, първият български еврокомисар Меглена Кунева, дипломати, експерти.

От чуждестранните гости участие взеха бившият канцлер на Австрия Волфганг Шусел, президентът на Международния ПанЕвропейски съюз Ален Теленоар, Карл Фон Хабсбург, Президент на ПанЕвропа-Австрия, и Джефри ван Орден - евродепутат.

В своето изказване при откриване на конференцията Цар Симеон изтъкна: “Само с няколко думи искам да подчертая дълбоката ми връзка с Европа. Семейството ми винаги е било дълбоко свързано с цяла Европа и може би поради това по времето на премиерския ми мандат положих максимални усилия да ни приемат в ЕС. Но искам да подчертая, че това бяха общи усилия, защото много хора работиха неуморно за осъществяването на тази мечта. Да призная през 2001 г. ми се виждаше повече от оптимистично. Като човек на възраст винаги мисля за младите. Те едва ли могат в днешно време да осъзнаят какво означава да няма война в Европа и го приемат за даденост, а то е нещо неоценимо.”

По-нататък в изказването си Царят си припомни и изказа специална благодарност на един велик европеец и негов близък роднина Ото фон Хабсбург, когото нарече “един от първите визионери за европейската тема”. През 1978 г., когато той става член на Европейския парламент Царят се обажда, за да му честити, Ото фон Хабсбург му отговаря с думите:” Симеоне, да знаеш, че в Европейския парламент ще има един глас за твоята България”. Царят изказа своята лична благодарност и на всички присъстващи към бившия канцлер на Австрия Шусел, който “винаги ни подкрепяше и съветваше”, добави Негово Величество.

“Началото на 2000 година мечтата беше България в ЕС. Сега ни липсва национална кауза. Смея да предложа, без претенции, че нашата кауза би могла да бъде- да допринасяме за консолидацията на европейския проект. Къде би била всяка една от държавите сама за себе си? Не е въпрос на скорости, а на идеята. Подкрепяйки я, трябва да се променяме и ние.”, завърши изказването си Негово Величество.

След събитието Царят проведе лична среща с канцлера Шусел, с когото се познават от дълги години. Именно той, преди години на една вечеря във Виена се обръща към Царя, тогава министър-председател, с думите ”Мистър Европа”.

Вечерта в Националната опера и балет честването завърши с гала концерта “Ода на радостта”, на който присъстваха Техни Величества Царят и Царицата. В началото президентът на Пан Европа-България, г-жа Гергана Паси обяви Цар Симеон за първият носител на наградата на тяхната организация за европейски принос. Тя подчерта, че в новата история на България има пет значими събития-Освобождението, Съединението, Независимостта, а последните две от тях подписването на договорите за членство в ЕС и НАТО се случват с личния принос на Царя. Наградата е на името на проф. Иван Шишманов и се връчва от жури в състав: бившите президенти Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, проф. Конева, проф. Андрей Пантев, проф. Ингрид Шикова, Максим Минчев-БТА, Бойко Василев-БНТ, арх. Бойко Кадинов. Видимо изненадан и развълнуван при получаването на наградата за европейски принос, Царят заяви, че я приема с голяма признателност като не само награда за личните му заслуги, а като признание за общите усилия на цял екип от хора, много от които са в момента в залата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика