Цацаров за състоянието на пешеходните пътеки в страната: Срамно и фрапиращо!

Главният прокурор настоя за санкции и търсене на отговорност

Проверките на прокуратурата за състоянието на пешеходните пътеки в страната са открили фрапиращи пропуски. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг пред медиите.

Проверката беше възложена на 27 декември и трябваше да установи съответствието на пешеходните пътеки от трите типа с нормативните изисквания. Проверени са почти 14 000 пешеходни пътеки, като такава инспекция се прави за пръв път.

Според Цацаров резултатите показват отчайващи дефицити и сериозни нарушения на нормативната уредба.

„Има два пъти повече липсващи знаци от наличните в много области. Не са редки случаите на неправилно разположение на пешеходните пътеки, неправилно маркиране, неправилна сигнализация“, отчете главният прокурор.

Той допълни, че не приема споделената отговорност на институциите да размива конкретната отговорност на всяка една отделна институция, включително и ръководената от него.

"Съчетаването на всички възможни нарушения относно пешеходните пътеки съответства на черната статистика на броя на убитите и ранените, но не съответства, нито на предизборните обещания, нито на заявените ангажименти, които кметските ръководства поемат към съгражданите си в тези населени места", подчерта главният прокурор.

Той настоя МРРБ в кратък срок да представи предложение за промяна на нормативната уредба, така че проверки като тази да се правят ежегодно на територията на цялата страна, а неизпълнението на задълженията да има за последица сериозни санкции.

МВР да използва всички възможности, които действащото законодателство предоставя, за да наложи на стопаните на пътя да отстранят нарушенията за срок не по-дълъг от 30 юни, препоръча още Цацаров, като уточни, че са предвидени и санкции в размер на между 2 и 7 хиляди при неизпълнението на предписанията.

Главният прокурор определи списъка на областите, в които са регистрирани най-много нарушения като „срамен“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право