Цацаров към Калпакчиев: Не натрапвайте тезата за война между прокуратурата и съда

„Не натрапвайте тезата за война между прокуратура и съд, между главния прокурор и съдии!".

С тези думи главният обвинител Сотир Цацаров се обърна към Калин Калпакчиев и приближената до него малка групичка от съдии, известни със скандалните си изказвания във Висшия съдебен съвет (ВСС).

"Една лъжа повторена сто пъти няма да стане истина. Проверка на Софийски районен съд (СРС) и Софийски градски съд (СГС) по искане на главния прокурор няма. Аз никога не съм искал проверка на който и да е съд. В писмата, които съм изпратил, пише следното: Изпращам ви по компетентност справка за забавени дела. Толкова. Проверка не съм искал. Като главен прокурор не мога да допусна забавяне на наказателно производство. А за това, което правя вътре в прокуратурата – там има инспекторат, който проверява", уточни главният прокурор. Той добави, че  още не може да изрази становище по въпроса за протеста на съдиите от СРС, свикан утре пред ВСС.   "Не съм в позиция да дам становище, защото касае колеги съдии. Очевидно е, че в СРС има проблеми, които не са били решавани", добави той.

После се обърна към шефа на Върховния касационен съд Лозан  Панов с въпрос: "Имало ли е сигнали за напрежение от съдиите в софийски районен съд?  Имало ли е сигнали, които да покажат къде бъркаме?" 

"Изтъквате, че сме направили това, онова, трето, десето, но и ние не сме безгрени", заключи главният прокурор, обръщайки се към Панов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България