Цацаров: Наложена е ограничителна мярка на Константин Малофеев за 10 г. да не влиза в България

Снимки: Денислав Стойчев

"Както вече беше обявено досъдебно производство е започнало на 3 юли тази година. Извършени са 11 претърсвания на помещения с предварително разрешение на съдия. Извършени са 5 броя претърсвания на моторни средства, както и 8 лични обиска на лица. Разпитани са 15 свидетеля, 8 лица са задържани от МВР. Това каза по време на изслушване в НС главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с разследването за шпионаж.

"В резултат на действията по разследването, които продължават, в качество на обвиняем е привлечен Николай Малинов, който е с парична гаранция от 50 хил. лв. и заповед да не напуска страната", каза той.

"Вчера бе съобщено, че е наложена ограничителна мярка на руския гражданин Леонид Решетников. Днес е наложена ограничителна мярка на Константин Малофеев за 10 г. да не влиза в България", оповести Цацаров.

"Разследването започна като пране на пари. Установени са парични потоци, стигащи до определено лице, което е Николай Малинов", каза главният прокурор.

Не сме събрали доказателства по отношение на други лица, допълни той.

"Започналото разследване за пране на пари е показало, че тези парични потоци са адресирани до чужди организации и са насочени към обвиняемия, към него и търговски дружества, негова собственост", каза Цацаров.

"Установено е, че това финансиране е насочено към реализиране на определени дейности на територията на РБългария. Основаната част на тези задачи е свързана с преориентация на вътрешната и външна политика на страната", заяви прокурорът.

"Двете организации са със седалище Руската Федераця и са: "Двуглав орел" и РИСИ. Става дума за финансиране, трансфер на финансови средства за реазлиции на определени интереси. Представялват организация на мероприятия, засягащи българската национална сигурност", обясни Цацаров.

"Въпросният доклад, намерен вчера, изготвен от Малинов съдържа комплекс от политически и икономически мероприятия и начин на тяхното реализиране".

"Беше казано в публичното пространство, че това е преследване на идеи, но моето мнение е, че това не е преследване на идеи - това е престъпление", каза главният прокурор.

"Аз не мога да се съглася, че това е политическа акция, свързана с предстоящи местни избори и печелене на политически дивиденти. Ние се опитваме да си вършим работа", заяви той.

По думите му това не е атака срещу движение "Русофили", отговорността е към личните действия на Малинов. Това не е разделение на българското общество, или русофили и русофоби. Става дума за това, че увреждаш бългаските национални интереси, заяви Цацаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България