Цацаров предложи на Цачева да се вземат мерки за подобряване на работата в затворите

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров бе извършена поредна проверка в местата за лишаване от свобода, за броя на лишените от свобода и числеността на надзорно - охранителния състав във всеки затвор и затворническо общежитие в страната, съобщиха от държавното обвинение.

Резултатите от проверката сочат - критично е съотношението между надзиратели и лишени от свобода лица. То е особено видимо в ЗООТ „Хеброс“ – гр. Пловдив (1:97), ЗООТ „Стара Загора“ – гр. Стара Загора (1:84), ЗООТ „Плевен“ – гр. Плевен (1:102) и др.

В предложението до министъра на правосъдието Цецка Цачева главният прокурор е посочил, че е налице неравномерност в съотношението на охранителния състав спрямо лишените от свобода. „Това създава предпоставки за ненадеждна охрана на местата за лишаване от свобода“, пише главният прокурор.

По тези причини, г-н Цацаров предлага да бъде разработен и утвърден норматив за оптимално съотношение на числеността на надзирателите спрямо лишените от свобода, да се попълнят незаетите щатни длъжности в системата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и да се отпуснат нови щатове за социални работници и психолози в местата за лишаване от свобода.

В писмото на главния прокурор се изразява загриженост от факта, че констатираните слабости са системни. Съобразно правомощията си по ЗИНЗС, Прокуратурата на Република България е сигнализирала за проблемите в затворите и затворническите общежития и през 2015 г., и през 2016 г. с писма от главния прокурор до съответните министри на правосъдието – Екатерина Захариева и Христо Иванов.

По време на среща с ръководителите на Синдиката на служителите на затворите в България (ССЗБ) Христо Илков и Радослав Мартинчев, главният прокурор Сотир Цацаров изрази надежда за оптимално и скоростно решаване на натрупаните проблеми, съвместно с всички компетентни институции и с активното съдействие на работещите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България