Цацаров сигнализира съдийската колегия за забавени наказателни дела

Сотир Цацаров

Главният прокурор сигнализира съдийската колегия за забавени наказателни дела в Софийски районен и в Софийския градски съд по внесени от прокуратурата обвинителни актове, по които разглеждането в съда е продължило повече от две години.

Става дума за 40 наказателни дела в Градския и 342 - в Районния съд. Сред тези в Софийския градски съд има седем неприключени дела за убийства, като едното от тях е образувано през 2010 г. и все още е на първа инстанция. Без присъда е и дело от 2008 година срещу 9 лица за престъпления по служба. Далеч извън процесуалните срокове са и дела в Градския съд за грабежи, причиняване на смърт на пътя, разпространение на наркотици, данъчни престъпления. В Районния съд пък има забавени дела за грабежи от януари 2012 г., за изнасилване от 2013 г. и за причиняване на средни и тежки повреди от 2014 г.

Главният прокурор е сезирал съдийската колегия на ВСС и за 4 дела със значително забавени мотиви. При три от тях присъдите са постановени през 2008 година, но вече 8 години няма изготвени мотиви.

Новина за активност на прокуратурата с дата 14 ноември - от днес започва работа Приемна на главния прокурор и прием на граждани от административните ръководители на прокуратурите по места. Целта - осигуряване на непосредствена възможност за отправяне на сигнали за престъпления и други закононарушения, които са от компетентността на държавното обвинение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България