Цацаров: Трябва да търсим инвестиционен интерес от пожара в Пловдив

"Версията „клошар“ по никакъв начин нито елиминира, нито изключва всички други версии по отношение на палежа на тютюневите складове в Пловдив". Това каза на пресконференция главният прокурор Сотир Цацаров.

По думите му разследването не трябва да търси само прекия извършител, а евентуалния инвестиционен интерес, който стои зад този пожар.

„При ситуацията, при която има сгради, има изключителни тежки и рестриктивни процедури за опазване на културното наследство, в ситуация, в която ги няма или от тях са останали само голи стени ясно е, че падат множество затруднения пред настоящи или бъдещи собственици“, каза още Цацаров, цитиран от "Фокус".

По думите му при такова положение се вдига една цяла бариера на административни трудности, които биха пречели на евентуалния инвеститор да си свърши работата. Според главния прокурор, досъдебното производство от днес ще продължи под формата на следствено дело. "То ще върви по две направления. Първото - криминално ще е свързано с прякото възникване на пожара и с начина на разпростиране на огъня по отношение на сградите. Втората линия на разследване да я наречем условно - длъжностна и ще обхване евентуално търсеното на инвестиционен интерес и всичко, което се е случвало със сградите в административно, строително и всяко друго отношение до момента на пожара и всичко, което би се случило след това", каза още Цацаров. По думите му екипът, който ще се занимава с второто разследване, ще е същият, който е работил и по казуса с бутането на тютюневите складове на улица „Одрин 8“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България