Цацаров: Държавни болници се източват с неизгодни договори по системата "болница в болницата"

Снимка: Пламен Стоименов

Проверки ще бъдат направени на всички болници, без изключение, открито и по определени процедури и правила. Без да се правят чадъри за този или онзи. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на брифинг относно предстоящи проверки, свързани с ефективното разходване на средства за болнична помощ от лечебните заведения. Според Ананиев проверките ще целят да установят дали се изразходват ефективно и целесъобразно средствата, предназначени за лечение на българските граждани.

По думите му проверката ще обхване всички участници в здравно-осигурителната дейност в страната, а целта им е да установят онези негативни практики, които намаляват ресурса за лечението на българските граждани. Във връзка със съвместното осъществяване на проверките от страна на Министерство на здравеопазването, МВР и прокуратурата, министър Ананиев обясни: „Всяка една от трите институции има своите компетенции и правомощия. Когато ги обединим, ние може да стигнем до по-добър резултат“

Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че до момента са събрани определени договори от 195 болници. "Пристъпихме към събиране на всички действащи договори от лечебните заведения в цялата страна, които дават възможност на територията на държавните и общински болници да съществуват частни медицински центрове. Документите от проверката пристигнаха на 16 ноември в прокуратурата и МЗ", обясни той.

Цацаров избори десетина болници в няколко града, в всяка от които са сключени между 20 и 50 такива договора. "Някои от тези договори са необходими и напълно законни", каза Цацаров. "Проблемът са случаите, в които по силата на такъв договор на територията на държавно лечебно заведение съществува частна болница, която извършва идентични медицински дейности. Изправени сме в ситуацията, в която частните лечебни заведения генерират приходи по системата "болница в болницата", обясни той и даде за пример случая с ВМА, където, по думите му, е имало "мега-болница в болницата".

Събраните договори от цялата страна са побрани в 40 класьора и в момента се проверяват от ръководни служители в Министерство на здравеопазването. Онези от тях, в които бъдат открити най-малки признаци на незаконосъобразност ще бъдат изпратени в прокуратурата за разследване. "Ние можем да разследваме само безстопанственост и неизгодни договори. Не можем да разследваме длъжностни престъпление, защото управителите не тези болници не са длъжностни лица", уточни Сотир Цацаров.

Главният прокурор даде пример за неизгодни договори от болницата във Враца - МБАЛ "Хр. Ботев", където лекарите излязоха на протест заради неполучени заплати. Болницата е имала договор с русенското частно дружество "Медикор". "За 5 години частната болница на територията на тази държавна болница е получила над 12 млн. лева, без да извършва лечебна дейност. Тя е била осъществявана от работещите там лекари", каза главният прокурор.

Според него по силата на неизгодните договори има опасност държавни болници да бъдат доведени до фалит, тъй като по закон са търговски дружества, и в тях да се настанят частни лечебни заведения. "Така някой ден ще видим, че табелата на държавната болница е сменена с табелата на частната", каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве