Цветанов: Ако се отсеят фалшивите ТЕЛК-ове от истинските, ще можем да намерим допълнително финансов ресурс за пенсионната система

Снимка: Пламен Стоименов/Архив

Системният подход на МВР срещу фалшивите ТЕЛК-ове ще има сериозен превантивен ефект. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в отношение към изслушването на министъра на вътрешните работи Младен Маринов за фалшивите ТЕЛК-ове.

„Искам да благодаря за днешната изключително актуална тема. Имахме възможност в парламента да изслушаме ръководството на МВР за предприетите действия и изпълнение на целите от управленската програма за ограничаване злоупотребите с ТЕЛК-ове. Нека да кажем, че тази система на ТЕЛК има 700 хил. български граждани. Това като процентно съотношение е някъде около 10, а вече то нараства, когато говорим за трудоспособна възраст. Това означава, че като съпоставка към 1989 г. процентно хората, които са били с ТЕЛК, са били някъде от порядъка на не повече от 2% и 2,5%, което е средното за страните от ЕС“, заяви Цветанов.

Той благодари на МВР. „Тук няма как да не споменем и добрата координация и работа, която има с Министерство на здравеопазването и със Социалното министерство. За да може МВР да си свърши своята работа, те трябва да разполагат с необходимият анализ на зоните и местата, където има най-много освидетелствани и хора, които ползват ТЕЛК решенията, за да могат да ползват допълнителни привилегии“, обясни Цветанов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ обърна внимание, че сумата, която ежегодно осигурява републиканският бюджет за ТЕЛК е някъде от порядъка на 1, 5 млрд. лв. По думите му по-важното е, че с фалшиви ТЕЛК решения злоупотребилите лица започва системно да злоупотребява с други решения.

Цветанов се обърна към министъра на вътрешните работи и заяви, че той ще получи пълната подкрепа от ПГ на ГЕРБ и от всички народни представители и всички парламентарни групи, които са се възползвали от изслушването му за мерките срещу фалшивите ТЕЛК-ове.

"Не бих могъл да поема същия ангажимент от БСП, защото те отсъстват", каза Цветанов. Той обърна внимание, че въпреки, че за опозицията е важен парламентаризмът, те не участват във важни за българското общество изслушвания. „За тях е по-добре не да подкрепят фалшивите ТЕЛК-ове, защото не бих могъл да хвърля такова обвинение, но те участват и могат да генерират достатъчно фалшиви новини във всяка една посока и във всяка една секторна политика“, подчерта Цветанов.

Той се обърна към министър Младен Маринов: „Искам да ви уверя, че ако имаме действително едно намаляване и отсяване на фалшивите ТЕЛК-ове от тези, които са истинските, реалните, които трябва да получават хората, съм убеден, че ще можем да намерим допълнително финансов ресурс, който да подпомогне и пенсионната система. Това е възможният финансов ресурс, който може да бъде пренасочен при гледането на бюджета за 2020 г.“.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика