Цветанов: ГЕРБ ще предложи още утре отмяната на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК

Снимка: Денислав Стойчев

ГЕРБ ще предложи още на утрешния Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК. Това обаче ще стане само при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им, заявява Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ, в позиция, разпространена от пресцентъра на партията.

Припомняме, че на 8 декември президентът Румен Радев наложи вето именно върху Параграф 6-ти от закона за бюджета на здравната каза за следващата година. Според Радев той „поражда опасения, че няма да бъдат гарантирани правата на всички здравноосигурени лица“. С въпросния параграф се установява правилото през 2018 г. НЗОК да не заплаща за лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование.

"В днешния ден проведох серия от разговори с председателите на всички парламентарни групи, с премиера Бойко Борисов и с министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов. Целта на разговорите беше да се неутрализират всички възможни спекулации, че български пациенти могат да бъдат оставени без лечение или лекарства", посочва Цветан Цветанов.

По време на разговорите стана ясно, че министърът на здравеопазването вече е готов със всички заповеди за създаването на 6 комисии, както и с Правилник за условията и реда за работата на комисиите за разпределение на скъпоструващите лекарства. По този начин вече е създадена цялата нормативна среда за работата на комисиите далеч преди края на годината. Затова изказвам благодарността на ПГ на ГЕРБ за организацията и готовността на здравния министър Кирил Ананиев и екипа му, пише в позицията на Цветанов.

"Въпреки тази готовност и за да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение, от ПГ на ГЕРБ ще предложим на утрешния Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК. От ГЕРБ ще подкрепим предложението единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им", казва председателят на ПГ на ГЕРБ.

Предложението на ПГ на ГЕРБ за отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК среща подкрепа от представителите на всички институции, с които разговарях днес, както и от председателите на ресорните парламентарни комисии. С всички тях постигнахме консенсус, че чувствителна тема като здравеопазването не бива да се използва за политически спекулации и за игра със страховете на българските пациенти, подчертава Цветан Цветанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве