Цветанов напусна НС, бетонира партийния си пост (обзор)

На извънреден брифинг в Народното събрание Цветан Цветанов обяви решението си от преди няколко дни, че напуска парламента заради медийни спекулации по скандала „Апартаментгейт”. Снимка: Денислав Стойчев

Ветровете брулят високите върхове

Станах жертва на невярна информация

Отново ще сме първа политическа сила

Обявяваме европейската си листа тази неделя

Вторият човек в партия ГЕРБ Цветан Цветанов бетонира партийния си пост като дясна ръка на премиера Бойко Борисов и шеф на предизборния щаб на управляващите. Малко след като се завърна от работно посещение в САЩ, с полет през Лондон, Цветанов обяви на извънреден брифинг в Народното събрание (НС), решението си от преди няколко дни, че напуска парламента заради медийни спекулации по скандала ”Апартаментгейт”. Но остава да работи за ”каузата ГЕРБ” като зам.-председател на партията и вече е готов с подробната хронограма за предизборната кампания за поредна победа на ГЕРБ на европейските избори. ”При заблуждение и поднасяне на невярна информация се създава напрежение, което рефлектира върху политически партии, и управлението - в случая жертвата бях аз. Когато се влиза в заблуждение и поднасяне на невярна информация, се създава обществено напрежение, което рефлектира върху политически партии, парламентарни мнозинства и управлението”, заяви Цветан Цветанов. Както първо ”Труд” съобщи, скандалът с апартаментите, при който бяха подадени общо 4 оставки от властта, тръгна от ”Свободна Европа” и ”Антикорупционен фонд”, които са свързани с кръга ”Капитал”. ”Не е имало натиск от страна на премиера за напускането ми на парламента – винаги вземам решенията си, воден от общите интереси на каузата ГЕРБ”, категоричен бе Цветанов.

”Искам да му благодаря, защото заедно с него си говорим като равен с равен, когато обсъждаме важни сериозни теми. На 53 години съм. Премиерът Борисов да е жив и здрав, тази година става на 60. Смятате ли, че 53-годишен мъж и 60-годишен мъж ще се държат като тийнейджъри? Ние сме с достатъчно богат житейски опит. Имам уникалната способност да работя с хората и да имам съответната чуваемост”, каза Цветанов. Запитан какво са си казали с премиера, Цветанов отговори: ”Прегърнахме се, утре сме с пълна енергия да вървим по това, което е начертано. Имаме цели, които сме поставили”, отбеляза Цветанов. И използва случая да обяви, че ГЕРБ ще обяви европейската си листа за изборите на 26 май тази неделя в НДК.

Цветанов окачестви оставката си от парламента като морален акт и припомни, че така са постъпили във времето и министрите на ГЕРБ Николай Нанков, Ивайло Московски, Валентин Радев, Цецка Цачева и зам.-министри - без да имат някаква вина.

”Не може да се говори, че има някакво и минимално разделение в ГЕРБ - партията е кауза както за мен, така за нашия лидер и за нашите представители”, категоричен бе Цветанов. И припомни, че е рамо до рамо с премиера Борисов още от 2001 година. ”Няма от какво да се срамувам. Този филм съм го играл няколко пъти. Спомням си много добре 2013 г., когато всички ме обвиняваха за това, че съм правил незаконно подслушване. Всички ме обвиняваха за това дори с внесения анонимен сигнал, точно от БСП”, каза Цветанов. И допълни, че ”няма драма от това, че председателят на парламентарната група на ГЕРБ ще напусне 44-тия парламент”. ”Ветровете брулят високите върхове”, каза почти на финала на извънредната пресконференция още Цветанов. И се зарече, че ГЕРБ отново ще е първа политическа сила на изборите на европейски парламент. За днес са насрочени преговорите със СДС за общото явяване на двете партии на европейските избори.

 

Атанас Зафиров, БСП: Моделът не може да се промени

ГЕРБ уж беше създадена, за да бори корупцията – на практика това се превърна в партия, която се крепи върху нерегламентирани договорки, лобистки закони, корупционни практики и местни феодали. Не бива да бъдат мерени квадрати и да се обсъжда битовата страна – тук големият въпрос е с какво са стимулирани тези подаръци към властта и дали са приемани лобистки поправки в определени закони. Моделът не може да се промени, докато управляват ГЕРБ и Борисов.

 

Професор Михаил Константинов: В партиите има чудовищно разминаване в стандартите

Напускането на Цветанов се очакваше. На партийната работа това напускане няма да се отрази – напротив, тя може дори да се подобри. Естествено, че може да има повече търкания в парламента в преговорите на парламентарните сили. Искам да изтъкна чудовищното разминаване в стандартите – виждаме, че има една партия управляваща, която общо взето се чисти от мнения за неморално поведение, от друга страна основната опозиционна партия, където няма нищо подобно при аналогична ситуация.

 

Валери Симеонов, НФСБ: Отстраняването ще доведе до трус

Отстраняване на Цветанов ще доведе до трус, без него в парламента ще се работи много по-трудно, ако въобще институцията работи. Той е незаменима фигура на посредник между различните групи и крайни полюси в законопроекти и решения. Той е човек, който всяка година се усъвършенства в ролята си на политически посредник и обединител. Когато човек подава оставка, преценява, че не иска името му да се раздухва и петни от хора, които не разбират същността на въпроса.

 

Архитект Здравков заплашван заради небостъргача

„Златен век“ може да се окаже без валидно разрешително

ДНСК проверява законността на сградата

Строителството на 34-етажния небостъргач “Златен век” в столичния квартал “Лозенец” може да се окаже без валидно разрешение, съобщи главният архитект на София Здравко Здравков. Законно ли се строи в момента зданието трябва да реши Дирекция за национален строителен контрол, като в момента тече проверка. Ако няма валидно разрешително, се спира строежът и събаря изграденото.

Разрешителното 2007 г. за 117-метровата сграда е издадено от тогавашния главен архитект Петър Диков дни преди законово изменение да позволи строеж на здание не по-високо от 26 м. Разрешителното е презаверявано през 2012 г. То важи до ноември 2017 г. и “Артекс”, е имала право до ноември 2018 г. да поиска повторна презаверка, но такава не е направена. През декември 2016 г. фирмата е поискала подновяване, но Здравков е отказал. През януари 2017 г. писмо от МРРБ казва, че няма пречка за подновяването и фирмата го иска отново, но Здравков подготвя отказ. “На 3 февруари арх. Мирянов пред вид промени в нормативната уредба си оттегля искането”, каза Здравков. Според промените, срокът за разрешителните за обекти първа и втора категория става 10, а не 5 г.

Здравков е получавал чрез есемеси натиск от собствениците на “Артекс” сем. Мирянови във връзка с небостъргача и не само те се опитвали да му влиият.

Докато е действало разрешителното той е допускал промени в проекта, касаещи укрепване на изкоп, намаляване височината на строежа под 100 м. и др. Всички обекти в сградата са отбелязани като нежилищни.

 

Хронология на скандала

  • 19 март 2019 г. „Свободна Европа” публикува разкрития за зам-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който купил апартамент от строителна фирма „Артекс Инженеринг” в луксозна сграда в столичния кв. „Изток” на цена 627 евро на кв. метър, при пазарни цени за района от 2600 евро на кв. м.;
  • 20 март 2019 г. скандалът се разраства, след като се разбира, че от същата фирма на ниски цени жилища са купили още Цецка Цачева, Вежди Рашидов, Гергана Мутафова (ВСС), и зам.-министърът на спорта Ваня Колева;
  • 21 март 2019 г. премиерът Бойко Борисов обявява от Брюксел, че ще свика ИК на ГЕРБ заради скандала. Борисов заявява: „Внимателно ще проследя сделките, защото решенията в тези случаи са много тежки. Цветанов да помисли откъде дойде тази атака точно сега”;
  • 22 март 2019 – Цветанов заявява, че няма нищо незаконно в сделката за апартамента;
  • 23 март 2019 г. Цецка Цачева подава оставка като министър на правосъдието, Ваня Колева също подава оставка като заместник-министър на младежта и спорта;
  • 23 март 2019 г. „Артекс” заявява: „Некоректно е твърдението, че г-н Цветанов е придобил луксозния апартамент за 342 852 лева. Придобива го в замяна на други два по-малки апартамента и доплащане”;
  • 23 март 2019 Цветан Цветанов заминава на работно посещение във Вашингтон, САЩ;
  • 24 март 2019 вицепремиерът Томислав Дончев заявява, че скандалът има потенциал да нанесе щети, особено в предизборна ситуация. Той призова Цетанов да „даде повече информация по случая”;
  • 25 март 2019 г. - става ясно, че зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов е купил апартамент от „Артекс”;
  • 25 март 2019 г. президентът Румен Радев призова партиите сами да се чистят от корупцията;
  • 26 март 2019 г. зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов подава оставка;
  • 26 март 2019 г. става ясно, че съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов Елисавета, също е купила изгодно апартамент в София от "Артекс";
  • 26 март 2019 г. КПКОНПИ започва проверки на сделките на „Артекс” за 4 години назад. НАП също започва проверка

 

Промяна

Овакантяваме позиция в Европол

С напускането на парламента от Цветан Цветанов най-вероятно ще се наложат промени и в ръководството на Управителния съвет на Европол на Съвместната група за парламентарен контрол на дейността на агенцията (СГПК), след като през септември 2018 година той беше избран единодушно за поста.

На въпрос на ”Труд”, вчера Цветанов даде да се разбере че най-вероятно страната ни ще се раздели с позицията, тъй като тя не се дава на държави на квотен принцип. Изборът на Цветанов беше направен с пълен консенсус на делегациите на всички национални парламенти и ЕП. Той стана първият българин, заемащ подобна висока позиция в структурата на Европол. Номинацията беше аргументирана с ”високата оценка за личните и професионални качества на Цветанов и богатия му опит като вътрешен министър и зам.-министър председател”.

През февруари тази година в качеството си на представител на СГПК Цветан Цветанов изнесе доклад за участието си в срещите на Управителния съвет.

”Имаме вече съответното решение с премиера, което ще предложим за председател на парламентарната група”, обясни в отговор още на ”Труд” Цветан Цветанов. Това ще стане в следващите дни. Според източници от ГЕРБ шеф на ПГ на ГЕРБ ще бъде Менда Стоянова. Във връзка със състоянието на парламентарната група, Цветанов посочи, че ПГ на ГЕРБ осъзнава важността и отговорността от днешното управление.

”Убеден съм, че колегите са достатъчно отговорни. Те имат своята представителност на своите избиратели. Не смятам, че колегите няма да се съобразят с волята и това, което ние сме декларирали с нашите избиратели”, посочи още Цветанов и уточни, че в парламентът и при взимането на едно решение става въпрос на консенсус.

След като Цветанов напуска депутатското си място в 44-то Народно събрание, той освобождава поста си не само като председател на Парламентарна група на ПП ГЕРБ, а и като председател на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Следващ в листата е Георги Недев,лидер на Младежката структура на ГЕРБ във Великотърновска област, който се очаква да влезе в НС на мястото Цветанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България