Цветанов на дискусия за новите закони за шофьорите: Защо да не сложим поне 3 камери на отсечка като София-Пловдив

Каквато и кампания да организираме за намаляването на пътнотранспортните произшествия - не променим ли манталитета си като водачи - ефект няма да има. За да е успешна борбата срещу войната по пътищата, трябва първо ние да станем по-толерантни шофьори. Това заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на откриването на кръглата маса „Обсъждане на проект на Закон за движението по пътищата, Закон за водачите на моторни превозни средства и Закон за пътните превозни средства“. Форумът се провежда в София, а негови организатори са Министерството на вътрешните работи и Фондация „Ханс Зайдел“ в България.

„Макар и да намалихме жертвите на пътя, след всяко ново тежко пътнотранспортно произшествие си казваме, че е нужен пореден ремонт на Закона за движение по пътищата. Днес сме тук, за да представим един изцяло нов закон, който отразява всички особености на днешното време“, уточни Цветан Цветанов. Според него е необходим дебат по какъв начин да бъдат оползотворени средствата от постъпилите глоби за нарушения на пътя. ”Средствата във Фонд „Пътна безопасност“ се увеличават и вече са достигнали 60 млн. лв. Те могат да отидат за подобряването на пътната инфраструктура, което ще бъде една отлична превантивна мярка“, коментира председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и допълни, че друга посока, в която могат да отидат събраните средства, е за монтирането на повече камери. „Защо да не приложим модела на западните страни, където на една отсечка като София-Пловдив имат поне 3 камери, които отчитат как се изменя поведението на водача през целия път“, предложи Цветанов.

По думите му в борбата срещу жертвите на пътя ключова роля може да има и местната власт. „Ако те се включат активно, приносът им за намаляването на „черната“ статистика може да бъде голям“, отбеляза Цветанов. Той посочи, че парите от глобите биха могли да бъдат използвани и за провеждането на информационни кампании сред учениците. „Получат ли още от ранна детска възраст точните съвети как да бъдат отговорни участници в движението, след години като застанат зад волана манталитетът им ще е друг“, каза още Цветан Цветанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България