Цветанов: Не сме се отказали от машинното гласуване, а удължихме срока, за да гарантираме сигурността му

"БСП се ръководи от егоцентричен лидер в лицето на Корнелия Нинова. Тя спуска еднолично решения и там страхът е невероятен", каза цам.-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ Цветан Цветанов пред 130 младежи при откриването на Десетия зимен университет на МГЕРБ в Сандански род наслов #EU.bg.

Категоричен е, че една от основните причини БСП да не са били в парламента в сряда е нежеланието на партията и Нинова да ратифицират договора за присъединяване на Северна Македония към НАТО. Така Нинова вкарала БСП в историята като първата партия, отказала да участва в ратификацията на толкова важен договор.

"Северна Македония днес е в НАТО и това означава по-голяма сигурност и по-големи възможности за страните от региона заедно да противодействаме на заплахи от трети страни. До това се стигна и благодарение на основния приоритет на българското председателство на ЕС -европейската перспектива пред страните от Западните Балкани", допълни Цветанов. Смята, че БСП за пореден път се отдалечила от целите и платформата на ПЕС. Заради това и Сергей Станишев открил кампанията на ПЕС за европейските избори в Испания, а не в България. "Станишев избра да открие кампанията на ПЕС при експремиера Санчес, който определя Мадуро като тиранин. Социнтернът, на който Корнелия Нинова е вицепрезидент, подкрепи Гуайдо, за разлика от БСП и президента Румен Радев, които застанаха на руската позиция. Нинова твърди, че е застанала на позицията на ООН. Ако БСП формират позициите си на базата на позициите на ООН, защо тогава БСП членува в ПЕС и в Социнтерна? Ако Станишев открие кампанията в България не съм сигурен дали Нинова ще е там. Избраха я за зам.-председател на Социнтерна, защото останалите номинирани не успяха да ги намерят", каза Цветанов.

Допусна, че излизането на БСП от парламента ще е свързано и с генерирането на много нови фалшиви новини. Партийната телевизия имала бюджет от 3-4 млн. лв. годишно и 90-100 служители. "Това ще е пропагандна машина за отразяване на фалшивите им новини. За да ги отразява някой, ще отиде там заради високите заплати", допълни зам.-лидерът на ГЕРБ. Категоричен е, че партията няма да създава тролове, за да води битка. Даде пример с фейкнюз, пусната преди клетвата на президента Румен Радев. Тогава "РИА новости" пуснала новина за готвен майдан у нас. Оказало се, че е това е препечатано от малко сайтче в Сърбия.

Призова младежите да обясняват на приятели и познати резултатите от работата на правителството. Да споделят в социалните мрежи истинските новини и да изхвърлят фалшивите. Припомняйте как по времето на Орешарски и БСП през 2014 г. строежът на автомагистрала "Струма" беше напълно спрян, а днес лотът Кресна-Сандански е завършен. Орешарски и БСП оставили България с "една съборена банка и с дефицит над 5%", а днес той е един от най-ниските в Европа. Най-ниско е и нивото на безработица, има стабилен и вървящ нагоре икономически растеж. За 2018-2019 г. инвестираните пари за образователна инфраструктура са 700 млн. лв. за 500 училища и детски градини. Увеличават се доходите в бюджетната сфера, заплатите на учителите.

Припомни, че приноса на евродепутата Андрей Новаков за увеличаването на европейския бюджет за България през новия програмен период с 4 млрд. лв. Благодарение на Ева Майдел пък бяха намалени значително таксите за банковите преводи в ЕС, което пести милиарди на бизнеса и гражданите. Еврокомисарят Мария Габриел е в основата на намалени цени за разговорите и преноса на данни в роуминг на Балканите.

По повод Изборния кодетк Цветанов бе категоричен, че в пленарна зала ще се гласува да остане досегашното изискване за 7% за преференциите. Припомни, че в 10 държави в ЕС има затворени пропорционални системи, без преференции. В други 5 се прилага преференция, с тежестта на един мандат. "Предизвика се едно създаване на напрежение и ние като отговорна партия, следвайки принципа, че законодателството не трябва да бъде на инат, се съгласихме на промени. След референдума се вслушахме в гласа на 2,5 млн. български граждани за маолитарен вот, но тогава БСП бяха против", подчерта Цветанов.

Обясни, че ГЕРБ не са се отказали от машинното гласуване, а е удължен срокът, за да се гарантира сигурността на всеки глас. Никоя държава в ЕС в момента не можела да гарантира пълна сигурност при електронното гласуване.

За искането на БСП за нова Централната избирателна комисия, Цветанов обясни, че основният им проблем бил всъщност, че не Корнелия Нинова е участвала в избора на ЦИК, а Михаил Миков и Мая Манолова.

Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ и младежите на партията ще се включат активно и в европейската кампания на кандидата на ЕНП за председател на следващата ЕК Манфред Вебер. Заедно с уцчастниците във форума в Сандански издигнаха лозунг на български и английски "Ние подкрепяме Манфред Вебер".

Сред лекторите на семинара бях председателят на парламента Цвета Караянчева, зам.-министрите Георг Георгиев и Александър Манолев, а всички бяха поздравени от депутатът и областен председател на партията в Пиринско Даниела Савеклиева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България