Цветанов призна: Не положихме никакви усилия да разясним на българите референдума

Цветан Цветанов

„Ние си дадохме сметка, че не положихме никакви усилия да разясним на българските граждани за какво става въпрос и да направят информиран избор”, каза пред БТВ Цветанов.

„Ние изпаднахме в една ситуация преди референдума, в която имаше мълчаливо съгласие, защото всичко, което се случваше в „Шоуто на Слави” основният субект беше ГЕРБ. Всички останали бяха малко повече в пасивна ситуация”, каза още той.

По думите му е редно партиите да се съобразят с гласувалите над 2,5 млн. българи.

„Вчерашният дебат за бюджета създаде възмущение и недоверие сред народните представители на ГЕРБ”. По този начин Цветан Цветанов аргументира решението на партията да оттегли подкрепата си от своите коалиционни партньори Реформаторския блок и Патриотичния фронт в ситуация, в която те съставят кабинет.

След Консултативния съвет за национална сигурност премиерът Бойко Борисов заяви, че от партията дължат подкрепа на своите партньори. Предложението на ПФ за вдигането на минималната пенсия на 300 лв., обаче, промени настроенията в ГЕРБ и те заявиха, че няма да подкрепят никого при съставянето на кабинет.

„През цялото време на пленарното заседание информирахме премиера за всичко, което се случва. Когато излязохме от извънредното ни партийно заседание също запознахме премиера с позицията ни и тогава дадохме пресконференция с решението ни”, категоричен бе Цветанов.

По думите му Борисов винаги е бил на страната на разговорите и когато е имало определени проблеми той е бил солидарен с това, което трябва да се формулира като позиция.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че причината за раздора между ПФ и ГЕРБ е, че не са успели да разделят властта и позициите.

„Това е несериозно твърдение”, заяви Цветанов. „След КСНС Бойко Борисов заяви, че подкрепата, която ще дадем за ПФ ще я дадем изцяло, като няма да посочваме министри и министър-председател в евентуален кабинет”, припомни той.

По повод „ябълката на раздора”, а именно минималната пенсия да стане 300 лв., Цветанов поясни, че подобно решение трябва да има „легитимни източници на средствата”. „Това ще разруши целия пенсионен модел, държавата ще може да си го позволи година-две, но после ще трябва да търсим ресурс”, каза Цветанов.

На въпрос кой трябва да състави служебен кабинет в създалата се ситуация – президентът Росен Плевнелиев или бъдещият президент Румен Радев – Цветанов каза, че по-добре това да бъде Радев.

Бюджет 2017

„Бяха направени много предложения от АБВ, от патриотите, от реформаторите и те бяха направени само с една цел – да можем да говорим какво бихме направили. Но никой не даваше информация откъде ще дойдат тези източници на средства”, каза Цветанов.

По повод гласуваните пари за наука Цветанов поясни, че за наука са предвидени почти 38 млн. повече от миналата година, от които 5 млн. отиват само за БАН.

„За сегашния програмен период има 560 млн. лв. по оперативните програми, които могат да бъдат използвани, но трябва да има административен капацитет и да се кандидатства по тези проекти”, припомни Цветанов.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ добави, че тази година правителството е отделило 1,5 млн. лв. за млади учени, но се оказало, че половината отишли за техните ръководители.

„Можем да отделим повече средства ако има икономически ръст”, категоричен е Цветанов.

Референдума

„Ние си дадохме сметка, че не положихме никакви усилия да разясним на българските граждани за какво става въпрос и да направят информиран избор”, каза Цветанов.

„Ние изпаднахме в една ситуация преди референдума, в която имаше мълчаливо съгласие, защото всичко, което се случваше в „Шоуто на Слави” основният субект беше ГЕРБ. Всички останали бяха малко повече в пасивна ситуация”, каза още той.

По думите му е редно партиите да се съобразят с гласувалите над 2,5 млн. българи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България