Бисер Лазов: Цветан Василев даде 50 хил. евро на французин, за да лобира за главен прокурор

Банкерът беглец Цветан Василев платил 50 000 евро на френски лобист, който да повлияе на избора на главен прокурор през есента на 2012 г. Това разкри в показанията си пред спецсъда Бисер Лазов, основен свидетел по делото “КТБ”.

Както писа “Труд”, Лазов е бил главен счетоводител на обединението от фирми на Цветан Василев и отразявал всички плащания в ежедневен баланс.

В първия работен ден след празника 6 септември през 2012 г. Лазов и Василев отлетели до Париж с частния самолет на банкера. Целта била “да се помогне на приятел” по израза на Василев. Още докато били на летището в София, Василев извадил пачка с банкноти по 500 евро, която разделил наполовина. Прибрал в джоба си 25 000 евро, а останалите 25 000 евро дал на Лазов, за да нямат проблеми, че носят такива суми в брой, ако бъдат проверени на френска земя. В бизнес сграда в Париж ги посрещнал Димитър Абаджиев, - бивш депутат от СДС и ДСБ, който стана дипломат и през март т.г. бе назначен за посланик в Саудитска Арабия. На срещата се присъединил и французин, за когото били предназначени парите. С него Василев си говорил предимно на френски и Лазов не разбирал, само чул, че се споменава името на Бойко Найденов, който тогава изпълнявал длъжността главен прокурор, след като Борис Велчев станал конституционен съдия.

След срещата Лазов и Василев обядвали в ресторант в Булонския лес, заедно с Абаджиев, където останали до късно следобед. Банкерът и счетоводителят се прибрали в София към 21,30 ч. На другия ден Василев по нищо не показвал на околните, че двамата с Лазов са прекарали часове наред заедно.

Изслушването на показанията на бившия главен счетоводител в спецсъда продължава и утре.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право