Цветан Василев с атака срещу специализираното правосъдие

Приближени до банкера беглец юристи и бивши шефове в КТБ готвят протест пред АСНС

Нова провокация срещу специализираното правосъдие готви укриващият се пета година в Белград банкер беглец Цветан Василев, подсъдим пред Специализирания наказателен съд (СНС), съобщи "Правен свят".

Поводът този път е свързан със задържането на приближения до Василев адвокат Мартин Апостолов и двамата бивши шофьори на фараона - Георги Запрянов и Здравко Босаков, за които има данни, че в последните години са изпълнявали ролята на доверени "куриери", отговарящи за трансфера на парични потоци от България за Сърбия и у нас.

На 18 февруари СНС наложи постоянен арест на тримата по обвинение за пране на пари. Според Специализираната прокуратура, парите са източвани през "фирми-бушони" от КТБ. Обвиненията срещу тях са по делото, което държавното обвинение води срещу съпругата на Цветан Василев – Антоанета.

Във вторник в 10.00 часа, когато Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) гледа искането на Апостолов, Запрянов и Босаков за отмяна на наложената им миналата седмица мярка за неотклонение "задържане под стража", приближени до Цветан Василев юристи и бивши шефове в КТБ готвят протест пред съда.

Мартин Апостолов е адвокат, считан за изключително близък до Василев, което се потвърждава и от участието му в ръководството на една от ключовите фирми на фалиралия банкер – ТЦ ИМЕ, която е имала важна роля около източването на КТБ. Георги Запрянов и Здравко Босаков са били също част от най-близкия кръг около Василев преди рухването на банката. Макар да са се грижили предимно за осигуряване на логистиката на бившия банкер, двамата имат участия в търговски дружества, които също са получавали необезпечени кредити от фалиралия трезор.

След бягството на Василев от България, имената на двамата се появяват в различни публикации, според които Запрянов и Босаков са имали грижата ежемесечно да транспортират големи суми пари до Белград. Тези финансови средства са нужни за осигуряването на луксозния начин на живот на Василев и семейството му в Сърбия, както и за плащането на скъпата му частна охрана в сръбската столица. В последните години двамата бивши шофьори на Василев, които в миналото са имали ролята и на негови персонални икономи, са били ключов фактор и в трансфера на парични потоци, идващи от близки до Цветан Василев лица, с които са покривани разходите по издръжката на мрежата от поръчкови медии, "журналисти", анализатори и интернет тролове, ангажирани с опазване на интересите на фараона у нас.

Арестът на Апостолов, Запрянов и Босаков, заедно със задържането преди месец и половина на други приближени до Цветан Василев, като Никола Киров, финансов директор на оръжейния завод "Дунарит" и повдигнатото трето обвинение срещу друг от адвокатите на фараона - Лазар Карадалиев, е довело до сериозно напрежение в изградената от банкера беглец инфраструктура. Възможността да останат без финансова издръжка кара структурите на Цветан Василев, ангажирани с опазване на интересите му у нас, да предприемат отчаян опит за атака срещу органите на специализираното правосъдие, като опитат да окажат натиск върху специализираните магистрати, които трябва да решат дали триото Апостолов, Запрянов и Босаков да остане в следствения арест.

За заблуда на обществеността, малобройният протест, който се подготвя, щял да е под надслов: "Срещу органичаването на адвокатските права". Част от инициаторите и преките участници в сбирката на ул. "Черковна" 90 във вторник, където се намира АСНС, както и самият Цветан Василев, в последните часове активно пропагандират в социалните мрежи стари публикации, свързани с предходни атаки срещу специализираното правосъдие от страна на ръководения от Лозан Панов Върховен касационен съд.

Макар Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да прие специални правила срещу натиска над магистрати, не може да се очаква, че Панов ще поиска или ще подкрепи реакция на кадровия орган против демонстративните атаки срещу спецправосъдието. Още повече, че в началото на 2019 г. Лозан Панов прие в кабинета си Георги Б. Георгиев от т.нар. Сдружение "БОЕЦ", известен с демонстративната си близост до подсъдимия Цветан Василев и непрестанните, уронващи престижа на съдебната власт, провокации.

Вместо това, във вторник, докато Пети състав на АСНС гледа мярката за неотклонение на приближените до банкера беглец, Съдийската колегия на ВСС ще обсъжда искането на Панов за образуването на дисциплинарно производство срещу административния ръководител на съда Георги Ушев. Спецмагистратът стана обект на атаките на председателя на ВКС заради делото за подкуп срещу задържаните с белязани пари Десислава Иванчева и Биляна Петрова, които освен, че се ползват с персоналното внимание на Лозан Панов, разчитат на защитата и на свързаните с подсъдимия Цветан Василев "медии".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право