180 души от 31 държави на Балканска молитвена закуска в града на тепетата

България и Пловдив са модел на толерантност и сигурност, увери гостите Цветан Цветанов

180 ВИП-гости от 31 държави от 4 континента пристигнаха през уикенда в Пловдив, за да уважат Балканската молитвена закуска и да отправят послания за мир, благоденствие и проспоритет на хората по света. Близо 90 от тях бяха от страните от Западните Балкани начело със заместник-председателя на парламента на Сърбия Владимир Маринович, сънародникът му Владимир Божкович, съветник по регионалната политика на президента на Сърбия, и Вилма Трайковски, съпруга на покойния президент на Македония Борис Трайковски. В Балканската молитвена закуска се  включиха и участници в Американската молитвена закуска през различни години - бившият премиер Филип Димитров, екскметът на Пловдив Иван Чомаков, представители на еврейската, арменската и мюлюманската общности и общественици.

Сред гостите на форума бяха още министърът за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова и министърът на туризма Николина Ангелкова, както и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Тези срещи дават възможност да градим мостове в името на човешките ценности и демокрацията. Заедно сме по-силни, отколкото всеки един поотделно. Заедно можем да преодоляваме трудностите, да противодействаме на тези, които искат да ни противопоставят, за да сме разделени. Нека работим така, че да живеем в един по-сигурен и по-добър свят. България и Пловдив са модел на етническа толерантност, те са символ на това как можем заедно да живеем в разбирателство и взаимоуважение", заяви в приветствието си към участниците Цветан Цветанов. "В Пловдив от векове заедно живеят хора от много вероизповедения и етноси. Ние в Пловдив сме се научили да живеем заедно, знаем какво е да споделяш ценностите на другите, знаем как да намерим нещата, които ни събират", декларира символичният домакин на Балканската молитвена закуска и кмет на Пловдив Иван Тотев, който припомни, че "ЗАЕДНО" е мотото, с което градът ще е Европейска столица на културата през 2019 г.

В рамките на Балканската молитвена закуска се проведе и работна среща на тема "Сигурност" с участието на американският конгресмен Робърт Адерхолд, експертът по Балканите д-р Стив Майер, политици и експерти по сигурността от Балканите, Европа и САЩ. "Съвременна Европа има своите предизвикателства. Национализмът и популизмът родиха фалшивите новини, които имат за цел да повлияят върху нагласата на гражданите. За запазване на стабилността в Европа важна роля има трансконтиненталното сътрудничество и партньорство между ЕС и САЩ", заяви Цветан Цветанов в речта си по време на форума.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България