Цветан Цветанов: ГЕРБ ще внесат законопроект за мажоритарна избирателна система

Цветан Цветанов

ГЕРБ ще внесат законопроект за мажоритарна избирателна система. Това обяви заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов пред БТВ.

„Ние сме го коментирали и сме се съгласили с тези 2,5 млн., които са гласували на референдума. В момента общественото одобрение не е много позитивно, хората искат личности, искат пряк избор. Няма парламентарна група, която да има подобна електорална подкрепа”, каза Цветанов.

Валентин Радев ще се справи добре като министър на вътрешните работи, коментира Цветанов.

Той поясни, че по всяка вероятност ще стане председател на Вътрешната комисия в Народното събрание. „Смятам, че заедно с политическия състав в МВР ще можем да изпълним предизборните си обещания със срокове и ангажименти“, заяви заместник-председателят на ГЕРБ.

Според него новият министър на вътрешните работи Валентин Радев ще се справи добре със задачата. Цветанов изтъкна, че Радев е участвал във Вътрешната комисия в 43-ото Народно събрание и има съответните познания.

По думите му Валентин Радев ще изпълни предизборната платформа, за сектор сигурност и заедно с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще намери съответната координация, за да може да се изпълнят всички задачи. Цветанов уточни, че до решението Валентин Радев да стане министър на вътрешните работи се е стигнало в обсъжданията по персоналния състав на кабинета.

Цветан Цветанов поясни, че в управленската програма има много акценти, които дават възможност за подобряване на системата в МВР. Той обясни, че в нея е предвидено да се възстановят 2000 полицаи, а общият капацитет на полицаите, които ще могат да правят процесуално-следствени действия ще нарасне на 8000.

„Желаещи за кандидатстване има, въпросът е да се направи най-добрата селекция“, каза Цветан Цветанов. Според него, за да може да бъде ефективна една система, тя трябва да бъде финансово обезпечена.

„Ще има полицаи във всяко населено място и те ще бъдат осигурени с необходимия лимит, за да могат да правят обходи“, каза той и уточни, че в момента трябва да има много тясна дейност с частната охранителна дейност.

Цветанов посочи, че се нуждаем от нов Закон за частната охранителна дейност. „Този капацитет също може да бъде използван“, коментира Цветанов.

Той отбеляза, че предстои делата за корупция по високите етажи на властта да минат към спецсъда – единствената съдебна институция с висока оценка в евродокладите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България