Цветан Цветанов: ГЕРБ ще подкрепи всяко предложение на премиера относно трите оставки

Нинова да бъде спокойна, няма никакво напрежение между мен и Борисов, увери председателят на ПГ

ПГ на ГЕРБ ще подкрепи всяко предложение, което се внесе от министър-председателя и трите оставки. Това каза пред журналисти в МС председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов след Коалиционния съвет ГЕРБ-„Обединени патриоти“.

„Съобразихме се и с решението на НФСБ, че ще гласуват против оставките. Това е тяхно политическо решение, взето на съвет“, посочи той. „Извлекли сме си поука, ако се налагат следващи промени, те да бъдат първо консултирани и съгласувани с партньорите ни, независимо, че са от квотата на ГЕРБ“, допълни Цветанов.

Попитан това означава ли, че НФСБ ще гласува против оставките, а ще подкрепи новите кандидати той уточни: „В общи линии се очертава такава политическа ситуация. Но това по никакъв начин не влияе на стабилността. Не променя общата ни цел за 4-годишен мандат“. „Премиерът обяви на коалиционните партньори решението, взето в ГЕРБ. И вчера, и онзи ден с премиера сме дискутирали конкретните персонални назначения“, обясни Цветан Цветанов. „Коалиционните ни партньори се съобразиха и приеха доводите на премиера“, каза още той.

В ГЕРБ сме единни, никога не е имало разминаване в позициите ни, каза още Цветанов по повод думите на лидера на Атака Волен Сидеров, че има заговор срещу премиера Бойко Борисов, в който участват близки до него хора. „Силата на демокрацията е, когато имаш способността да чуеш различните мнения. Силата на стабилността на държавата е, когато успеем да се обединим около една позиция, която да ни даде възможност да реализираме 4-годишната си управленска програма“, посочи той. „Не очаквайте винаги да имаме еднакво мнение с „Обединени патриоти“. Коалиционните съвети ще ни дават възможност да изчистваме евентуалните лоши тълкования, които могат да излязат в публичното пространство“, допълни Цветанов.

Корнелия Нинова да бъде спокойна, няма никакво напрежение между Борисов и Цветанов, както и между ПГ и премиера, каза още зам.-председателят на партията. „Не знам дали това важи за ПГ на БСП, където виждаме, че с едноличните решения Корнелия Нинова създава дискомфорт“, посочи той. „Наблюдавайте колко са депутатите, които участват в заседанията на парламента. Ако са над 20, означава, че явно има сериозен проблем в изпълнението на политическите решения на Бюрото на БСП“, коментира Цветанов.

„Ако мога да дам оценка на хронологията на всички Коалиционни съвети в последните няколко седмици, това беше най-приятният съвет“, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ. „Липсата на редовни заседания на Коалиционния съвет създаде противоречие между лидерите в него. Всички се обединихме около това, че трябва да има редовни Коалиционни съвети, за да изчистваме всякакви недоразумения“, обясни той. Цветанов определи като несъстоятелни тезите, че има разделение между Борисов и Цветанов, както и между ПГ и премиера. „С премиера Борисов си говорим ежедневно, по няколко пъти. Някой път дори се забавляваме на интерпретациите и изказванията, които се правят в тази посока“, коментира Цветан Цветанов. Попитан кога ще има нов главен секретар на МВР той уточни: „Съвсем скоро. Нека да минем процедурата в четвъртък. Ще направим всичко възможно тя да намери място в дневния ред на парламента. След като мине и се положи клетва от новия министър на МВР, нормално е да се стартира и процедурата за главен секретар“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика