Цветан Цветанов: ДПС имат повече национално отговорно поведение на моменти, отколкото БСП

Снимка: Пламен Стоименов/Архив

Ахмед Доган казва, че страната ни не се нуждае от предсрочни избори, а що се касае до идеята му за програмен кабинет – имаме парламентарно мнозинство. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с предложението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за програмно правителство без предсрочни избори.

"Това, което казва Ахмед Доган, загрижен за всичко, което се случва както в Европа, така и в света – всяка държава трябва да бъде максимално концентрирана върху усилията и политиките, които трябва да прави, за да има стабилност. Що се касае за програмен кабинет, имаме парламентарно мнозинство. В немалка част за законопроекти, които не са част от управленската програма и не са в коалиционното споразумение, ние получава парламентарна подкрепа и от опозицията. Това показва действително национално отговорно поведение на някои от парламентарните групи, независимо, че са в опозиция на днешния парламент“, каза Цветанов.

Мнозинството има съответната обществена подкрепа и смятам, че евроизборите могат да бъдат един атестат за тези думи на Ахмед Доган, каза Цветан Цветанов във връзка с намека на Ахмед Доган за разногласия в управляващата партия.

„Убеден съм, че ПП ГЕРБ ще има добър изборен резултат, защото съм убеден, че демократично мислещите български граждани осъзнават необходимостта да бъдем част от силна и обединена Европа. България над 10 години сме членове в ЕС, ние успяхме да се възползваме от европейската солидарност, да повишим капацитета, но също така и да създадем по-добри условия за живот“, каза още Цветанов. По думите му ЕС няма алтернатива. „За нас да сме част от силното европейско семейство на ЕНП е гаранция за успеха на Европа и за успеха на България“, каза още Цветанов. На въпрос дали партиите са готови да преминат теста и да надмогнат партийното си его, Цветанов заяви, че по гласувания в парламента по много от темите се е постигал национален консенсус.

„ДПС имат повече национално отговорно поведение на моменти, отколкото БСП. Вие знаете, че в много от случаите БСП много рязко се разграничава от политическите решения на европейските социалисти“, заяви Цветанов. Той уточни, че ДПС кореспондира с европейското си семейство АЛДЕ.

„ГЕРБ по същия начин кореспондираме с решения на ЕНП. Убеден съм, че в следващите европейски избори е важно какъв ще бъде резултатът на системните партии и на тези сериозни политически семейства. Вярваме, че Сергей Станишев ще бъде човекът, който ще може да промени подхода и да върне проевропейската визия на „БСП за България“, коментира Цветанов.

Той отчете, че в рамките на Българското председателство са били проведени 284 мероприятия на страната. „Имаше 12 неформални съвета и нямаше нито един проблем нито с едно досие, което се разглеждаше. Приехме председателството от Естония, предадохме много силен импулс на българското председателство, което беше запазено от австрийското. През вчерашния ден имаше отчитане и закриване на министерството на европредседателството, защото завърши така нареченото трио. Убеден съм, че страната ни и всички български институции, които имат пряко отношение, си свършиха своята работа“, заяви още Цветанов.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика