Цветан Цветанов за преференциите: В политиката не можеш да правиш законодателство на инат

В политиката не можеш да правиш законодателство на инат. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването "Панорама" по БНТ по повод промяната в позицията на ГЕРБ за преференциите на изборите.

По думите му решението да се отложат поправките за преференциите е било взето, за да се спрат всякакви възможни спекулации и твърдението, че ГЕРБ са отнели изборното право на гражданите. "Действително променихме позицията си, след гласуването в пленарна зала, но не смятам, че това е нещо укоримо", каза той.

За първи път преференцията се въведе от БСП през 2007 г. с 15% праг. ГЕРБ направи прага на 7%, за да може да има действително пренареждане на партийните листи. В 10 държави от ЕС въобще няма възможност за преференциално гласуване, посочи Цветан Цветанов.

"Разговорите, които се водят между политическите сили, са функция на парламента", посочи той относно комуникацията с групата на ДПС в парламента за преференциите.

„Когато си в управление, трябва да взимаш решения, които кореспондират с реалността. В сложната конфигурация, която имаме, ние избираме стабилността на страната“, подчерта Цветан Цветанов.

По отношение на БСП, които напуснаха Народното събрание Цветанов коментира: "Не е добре когато една политическа сила напуска парламента, но БСП вече правят трети опит за излизане без всъщност да излизат, а просто не упражняват правата си, за които са ги избрали избирателите им".

Отосно позицията на социалистите по ситуацията във Венецуела Цветанов коментира:

"Позицията на Социнтерна, чиито зам.-председател е Корнелия Нинова, е в подкрепа на Хуан Гуайдо. Знаем обаче каква е позицията на БСП".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"