Цветан Цветанов: Оставката на Валери Симеонов не ме изненада

Няма риск за голямата коалиция, заяви зам.-председателят на ГЕРБ

Оставката на Валери Симеонов не ме изненада, коалиционното споразумение с „Обединени патриоти“ не се променя. Това каза зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов пред БТВ.

На въпрос счупва ли се правителството след оставката на Валери Симеонов, ако може да се позовем на думите на премиера Бойко Борисов в края на октомври, Цветанов коментира: „Тези думи на премиера бяха ако ние като коалиционни партньори настояваме за неговата оставка. Тогава може би щеше да се счупи правителството и цялостната конструкция“.

„Вчерашният акт на Валери Симеонов е след съгласуване с неговата Парламентарна група и коалиционните му партньори в малката коалиция. Убеден съм, че това, което ще продължим да правим е да изпълним ангажимента си към майките на деца с увреждания“, обясни той. Цветанов припомни, че на второ четете в социална комисия е приет Законът за хората с увреждания. „Сега в момента изпълняваме втория си ангажимент за Закона за личната помощ. Това ще продължи“, каза още той.

„Оставката на Валери Симеонов не ме изненада, защото в последните няколко дни самият той е имал подобни изказвания в по-тесен формат. Казвал е, че за него властта не е всичко“, заяви Цветанов.

На въпрос тежал ли е Валери Симеонов като воденичен камък, Цветанов обясни: „При всички положения се фокусира едно по-голямо внимание към коалицията и по-специално към Валери Симеонов“. Според Цветанов този акт ще успокои обстановката.

„Когато има напрежение не е продуктивна и законодателната и изпълнителната власт. От ситуацията правителството излиза по-работоспособно“, уточни той.

„Ще трябва да продължим да работим с Валери Симеонов, защото е лидер на една от формациите, с които формираме коалиционното си споразумение. Убеден съм, че с действията си, а не с изказванията, е допринасял за достатъчно добра работоспособност в политиките, които сме успели да реализираме в настоящия момент“, поясни той.

Цветанов допълни, че дали НФСБ ще издигне номинация за мястото на Симеонов е решение на малката коалиция и да бъде предложено на коалиционен съвет на ГЕРБ и ОП. По думите му в случая няма риск за голямата коалиция, защото Симеонов сам е взел решението за оставката си – без натиск от страна на ГЕРБ.

„Има една организация, която беше създадена за тези протести – желание на БСП, на президента Радев, на някои от извънпарламентарните партии това да е възможност да се търси оставка на правителството (…) Реваншът е на избори”, категоричен беше Цветанов, който посочи, че управляващите ще изпълнят ангажиментите си към майките на деца с увреждания.

„Ако погледнем финансовите показатели на страната и цените, ако съпоставим 2013 г. есента и сега, разликата е в предимство на сегашното управление – възнагражденията са по-добри, а цените са по-ниски”, допълни той.

Цветанов нападна президента Радев, като определи изказванията му от последните дни като „безотговорно поведение на държавен глава, който се стреми да е обединител на нацията”.

Бившият силов министър припомни, че президентът е имал възможността да състави „еднолично правителство”, което обаче е вкарвало по-малко приходи в хазната, а в медиите е имало „съмнения” за голям разход в областта на отбраната.

„Мога да кажа на г-н президента, че когато беше в Министерството на отбраната съм бил вицепремиер и министър на вътрешните работи и дадох живота си, за да има реални политики в борбата с престъпността (…) Този човек не може да дава морални оценки за политическото състояние в страната”, заяви Цветанов.

Той все пак изрази задоволство от предстоящата среща между държавния глава и премиера Бойко Борисов. Все пак не пропусна да отбележи, че за 2 години Радев е имал достатъчно възможности да се запознае с управленската програма на кабинета.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"