Цветан Цветанов: Разговорите между ГЕРБ и Патриотите бяха лишени от емоция

Депутатите от ГЕРБ ще гласуват решението, което министър-председателят обяви след коалиционния съвет в понеделник за оставките на тримата министри и предложенията за нови. Това потвърди пред БНТ председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той каза още, че бъдещи промени в кабинета ще бъдат предварително обсъждани в коалицията, за да не се стига отново до напрежение. На въпрос има ли заговор срещу премиера, за какъвто сценарий намекна Волен Сидеров , Цветанов отговори, че няма да правя публични изяви, свързани с коалиционните партньори.

Коментирахме всяка една от смените в МС в съответствие на т. 6 от Коалицонното споразумение, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод вчерашните разговори между ГЕРБ и ОП. Той добави, че разговорите са били лишени от емоция.

От НФСБ ще реализират политическото решение да не подкрепят оставките на тримата министри, но неразбиранията за т. 6 са изгладени и за в бъдеще няма да има неразбирания, добави Цветанов.

На въпрос има ли заговор срещу премиера, за какъвто сценарий намекна Волен Сидеров, Цветанов отговори, че няма да правя публични изяви, свързани с коалиционните партньори.

Цветан Цветанов заяви, че няма информация за бламиране на решение на министър-председателя. Само той има конституционните права да направи промени в Министерския съвет, добави той.

"Политиката и политическата дисциплина е част от принадлежността към дадена партия. За пример е не само ГЕРБ, но и решенията, които се взимат в Европейския парламент", заяви Цветанов.

Въпреки различните мнения в партиите, решенията са единодушни, изтъкна Цветанов, така че няма притеснения дали ще се вземе решението за приемането на оставките на министрите Радев, Московски и Нанков и да бъдат приети новите министерски имена.

Заложили сме на професионализма и опита в дадения сектор на предложените министри, заяви Цветан Цветанов.

По думите му, предложената за поста на министър на регионалното развитие Петя Аврамова е била зам.-кмет на Враца, което показва ангажираността на кабинета да се развива Северозападна България.

Предложеният за министър на транспорта Александър Манолев е народен председател от Благоевградския регион и е човек със сериозен опит, така че могат да се постигнат очакванията на обществото и транспортния бранш, изтъкна Цветанов.

Предложеният за поста на министър на вътрешните работи Младен Маринов е бил в системата на МВР през целия си професионален път при различни правителства, по думите на Цветанов. Той ще бъде подкрепян парламентарно, ако се придържа към изпълнението на управленската програма. Кой ще заеме неговото място като главен секретар на МВР зависи от решението на МС и одобрението на президента, напомни Цветанов.

Най-голямото предизвикатгелство в новия сезон е приемането на бюджета за следващата година, заяви Цветан Цветанов. Той напомни, че проектобюджетът започва да се готви от май-юни месец и той ще даде сигурност на хората, че страната се развива добре.

Цветанов заяви, че предстои второ гледане на Закона за киберсигурност, който ще осигури по-голяма безопасност онлайн. Нови закони ще бъдат приети в сферите на здравеопазването, социалната политика и образованието.

Трябва да има по-сериозна ангажираност от страна на службите по отношение на фалшивите новини, които влияят на избори или вредят на националната сигурност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика