Цветан Цветанов участва в конференцията "Геополитиката в Югоизточна Европа и ролята на САЩ и НАТО" във Вашингтон

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов представи приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС пред американски сенатори и конгресмени и парламентаристи от всички балкански държави, съобщи пресцентърът на партията. Това стана по време на участието на Цветанов в конференцията "Геополитиката в Югоизточна Европа и ролята на САЩ и НАТО". Форумът се провежда в американската столица Вашингтон и се организира от американския Сенат.

В изказването си председателят на ПГ на ГЕРБ обърна внимание и на ключовия приоритет за европейската перспектива пред Западните Балкани и свързаността с Берлинския процес. В тази връзка Цветан Цветанов съобщи пред аудиторията току-що пристигналата новина от Брюксел, че в новата стратегия на ЕК се определя "реалистичната перспектива за присъединяване на Западните Балкани към ЕС около 2025 г.". Това съобщение бе прието с видимо удовлетворение от всички участници. Цветанов обърна внимание и на конкретни въпроси в областта на дигитализацията и киберсигурността. В края на изказването си председателят на ПГ на ГЕРБ изказа благодарност към организаторите и заяви, че подобни инициативи показват еднаквите гледни точки между САЩ и Европа.

В събитието взеха участие и сенаторите Джеймс Инхоф и Роджър Уикър, конгресмените Робърт Адерхолт, Робърт Питингер и Майкъл Търнър, както и парламентаристи от Германия и Австрия. По време на изказванията беше изразена силна подкрепа за засилване на евроатлантическото партньорство, за утвърждаване на върховенството на закона и изграждане на взаимоотношения на добросъседство и разбирателство. Участниците в конференцията се обединиха и около виждането, че днешната ситуация в региона и света изисква все повече изграждане на дружески и добросъседски отношения.

В рамките на конференцията председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов проведе работни срещи със сенатор Джеймс Инхоф и конгресмен Робърт Питингер. По време на разговорите бяха обсъдени въпроси, свързани с регионалната сигурност, заплахите и предизвикателствата пред Балканите. През месец ноември 2017 г. конгресмен Питингер беше домакин във Вашингтон на Интерпарламентарна трансатлантическа конференция по въпросите на сигурността, в която Цветан Цветанов също участва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика