Цветан Цветанов: Ще подкрепим без коментар номинациите на БСП за ЦИК

Снимка: Пламен Стоименов/Архив

ГЕРБ предлагат Стефка Стоева за председател на комисията

ГЕРБ предложиха номинациите си за 6-ма членове на ЦИК и председател на Централната избирателна комисия. На брифинг в парламента председателят на парламентарната им група Цветан Цветанов заяви, че всички те са с високи професионални качества.

„Знаем, че изборният процес трябва да бъде максимално прозрачен, изцяло в съответствие със законодателството на България и хората да бъдат максимално подготвени и да имат съответния опит“, добави Цветанов.

"Предлагаме Стефка Стоева за председател на ЦИК, тя ще бъде гарант за изборния процес", каза той и посочи, че Стоева близо 40 години работи като юрист и е проявила изключителни високи професионални качества в съдебната система. От 1996 г. тя работи като съдия във ВАС и е имала кандидатура за конституционен съдия.

За членове на ЦИК ГЕРБ предлагат Георги Баханов - бивш заместник-областен управител на Благоевград, Йорданка Ганчева и Мария Бойкинова - досегашни членове на ЦИК, говорителят на комисията Александър Андреев, Мирослав Джеров - адвокат по гражданско право и Димитър Димитров от Асоциацията на политолозите в България.

„Понеже всички знаем, че днес изтича последният срок за предложенията, които ще направим за членове на ЦИК, сами разбирате, че всяка една парламентарните групи би трябвало да подхожда доста сериозно и отговорно към номинациите“, коментира още Цветанов и добави, че ГЕРБ ще подкрепят без коментар номинациите на БСП, стига те да влязат в пленарна зала.

„За нас няма значение кой ще предложат. Ще подкрепим техните номинации, без въобще да ги коментираме, защото за нас е важно да дадем поредния ясен знак, че ГЕРБ и парламентарната група иска колкото е възможно по-бързо да бъде сформирана новата ЦИК. Поне да отпадне една от опорните точки на БСП, че изборите ще бъдат манипулирани, че няма да бъдат законни, ако бъдат проведени със сегашната ЦИК“, посочи Цветанов. Според него от БСП не приемат сегашната ЦИК, защото е номинирана от бившето ръководтсво на БСП.

Съгласно Изборния кодекс парламентът има право да избере председателя, заместник-председателите и секретаря на ЦИК. Останалите членове на комисията се назначават от президента на републиката въз основа на предложение на парламентарно представените партии и коалиции, както и онези, които имат избрани членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика